Elindult a kínai techcégek külön indexe a hongkongi tőzsdén

Hongkong, feng shui építészet
Vágólapra másolva!
Elindult a kínai techvállalatokat magába tömörítő Hang Seng index a hongkongi értéktőzsdén olyan óriásvállalatokkal, mint az Alibaba, a Tencent és a JD.com. A tervek szerint összesen 30 kínai techvállalat kerül be az indexre, amelyet a Nasdaq vetélytársának szánnak.
Vágólapra másolva!

A hongkongi tőzsdén azután vezették be az új kínai technológiai indexet, miután tovább romlott a viszony az Egyesült Államok és Kína között. Ennek következtében fennáll a lehetősége annak, hogy

több kínai vállalat is kivonul a Nasdaq-ról és csatlakoznak a sanghaji és a hongkongi értéktőzsdéhez.

Minderre egyre nagyobb esély mutatkozik, mivel Kína egyik legnagyobb online turisztikai ügynöksége a Ctrip bejelentette, hogy befektetőket keresnek ahhoz, hogy elhagyják a Nasdaq-ot. Ugyan ezek a tárgyalások még korai fázisban vannak, azonban ez is jól jelzi, hogy aggódnak a kínai vállalatok a kialakult politikai helyzet miatt.

Hongkong Forrás: Shutterstock

Nem is csoda, hogy a történelem eddigi legnagyobb IPO-jára (első nyilvános részvénykibocsátás) készülő Ant Group, amely az Ali Pay mögött álló cég, nem az Egyesült Államokban, hanem egyszerre Hongkongban és Sanghajban megy majd tőzsdére.

Az USA és Kína közötti feszültség miatt nemrég az Alibaba, a NetEase és a JD.com is megjelent a hongkongi tőzsdén, mindhárom cég tagja az újonnan indult Hang Seng indexnek is. A szakértők szerint a tech index indítása mindenképp jó hír a befektetőknek, akik így egyszerűbben tudják majd megvenni kínai technológiai cégek részvényeit.