Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lopott pénz bukkant fel a világ egyik legdrágább ingatlanában

beverly hills mountain, The Mountain of Beverly Hills
Vágólapra másolva!
A Bloomberg beszámolója szerint amerikai ügyészek egészen meghökkentő állításokat fogalmaztak meg a néhány éve még a világ legdrágább ingatlanaként hirdetett kalifornai telekkel kapcsolatban. A korábban még 1 milliárd dolláros álomáron piacra dobott, "Hegy" néven ismert ingatlant Beverly Hillsben ugyanis a jelek szeint részben Kuvaitból illegálisan átutalt, eredetileg az ottani védelmi minisztériumhoz tartozó pénzeken fejlesztették, amiből jutott máshova is.
Vágólapra másolva!

A kalifornai "Hegy" egykor a világ valószínűleg legértékesebb, beépítésre váró ingatlana volt: ahogy az Origo ebben a cikkében bemutatta, a 2018 nyarán 1 milliárd dollárért kínált Hegyről belátni Los Angeles belvárosáig, a Narancsvidéket, a Catalina szigetet, valamint Santa Monicát, és csupán öt percre van a Beverly Hills Hoteltől, miközben a legközelebbi szomszéd majdnem egy kilométerre van.

A különleges, értékes ingatlanra azonban végül egészen alacsony, százezer dolláros vételáron sikerült csak vevőt találni, tavaly februárban. Az akkor már évek óta vevőre váró telket valószínűleg azért is kellett végül eredeti kínálati árához képest fillérekért eladni, mert azon közben jelentős, több száz millió dollárra rúgó adósság halmozódott fel:

Fillérekért kelt el a világ legdrágább telke

Az eredetileg 1 milliárd dolláros (mintegy 296 milliárd forint) áron meghirdetett kaliforniai telek árát februárban 650 millió dollárra (192,8 milliárd forint) vitték le, de az ingatlant még így is csak 100 ezer dollárért (29,6 millió forint) sikerült eladni - írja a Business Insider.

Úgy tűnik, a telek történetének ugyanakkor még mindig nincs vége. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium most úgynevezett jogorvoslati feljegyzést terjesztett elő, amely szerint a Los Angeles-i ingatlanban és más kaliforniai vagyonelemekben, Kuvaitból származó, az ottani védelmi minisztériumból tisztázatlan körülmények között eltűnt, több mint 100 millió dollár bukkant fel.

Az amerikai állítás szerint a korábbi kuvaiti védelmi miniszter, Khaled al-Sabah, aki 2013-tól 2017-ig töltötte be hivatalát,

illegálisan utalta át amerikai üzletfeleinek azt a több mint 100 millió dollárt, amely végül szétszórva, kalifornai eszközökben, így a Hegy nevű telekben kötött ki.

A jogorvoslati panaszban a védelmi miniszert csak "Official 1." néven hivatkozzák az amerikai ügyészek.

Ez volt a világ legdrágább telekingatlana - Beverly Hills Forrás: Twitter/Aaron Kirman

Az ügyben nehezíti a tisztánlátást az is, hogy Khaled al-Sabah tavaly 163 millió dolláros pert indított kaliforniai üzletemberek egy csoportja ellen. A volt védelmi miniszter azt állítottta, hogy az üzleti kör tagjai visszaéltek jóhiszeműségével. Pénzt kaptak tőle arra, hogy azt a Beverly Hills-i ingatlan fejlesztésére fordítsák, de az összeget helyette különleges, ritka autók, hajók és magánrepülőgépek vásárlására költötték, és fényűző életet éltek.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Al-Sabah ügyvédje azt közölte, ügyfele kitart állítása mellett, és az illetékes Los Angeles-i bíróságon folytatja polgári peres eljárását a csalással vádoltak ellen. Egyúttal tagadta azokat az állításokat, amik szerint személyének bármilyen illegális pénügyi tranzakcióhoz köze lenne.

A pénz elherdálásával meggyanúsított kaliforniai üzletemberek ügyvédei nem válaszoltak a Bloomberg megkeresésére.

Az amerikai ügyészek szerint a volt kuvaiti miniszter már 2010-ben csatlakozott a Hegy fejlesztését célul kitűző kaliforniai üzleti körhöz.

Az állítások szerint később 104 millió dollárt utalt át illegálisan kaliforniai bankokba, 2012 és 2015 között, az utalások céljául többször - hamisan - kuvati hadiipari vásárlások ellenértékét nevezte meg.

Az ügyészek szerint az illegális forrásból valóban becsorgott több millió dollár a Hegy fejlesztésére, de ugyanakkor jutott abból több nagyértékű penthouse lakás megvásárlására is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről