Várakozáson felüli az érdeklődés az energetikai innovációs pályázatra

Kaderják Péter
Kaderják Péter ad interjút 2018 április 17-én
Vágólapra másolva!
Várakozáson felüli érdeklődés, több mint 40 milliárd forintnyi támogatás igénylése mellett zárult a kormány által meghirdetett energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázati kiírás. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta, a márciusban meghirdetett kiírások az energetikai innováció olyan kulcsterületein segítik mintaprojektek megvalósítását, amelyek jelentősen hozzájárulnak az energiahatékonyság, valamint a helyben elérhető, megújuló energiaforrásokra alapozott ellátásbiztonság növeléséhez.
Vágólapra másolva!

Az összesen 12 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívás célja az innovatív energetikai megoldások kifejlesztésének és tömeges alkalmazásának ösztönzése, amely

az első lépést jelenti a Nemzeti Energiastratégia innovációs fejezetének végrehajtásában.

A márciusban meghirdetett kiírások az energetikai innováció olyan kulcsterületein segítik mintaprojektek megvalósítását, mint a karbonmentes energiatermelés integrációját megkönnyítő power-to-gas technológiák, a naperőművek térnyerésével párhuzamosan szükségessé váló hálózat-okosítások, a települési energiaellátás földgázt kiváltó, megújuló erőforrásokat hasznosító modernizálása, valamint az energiaközösségek kialakítása.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A négy kiírásra összesen 53 pályázat érkezett,

az így igényelt több mint 40 milliárd forintnyi támogatás több mint háromszorosa a pályázatok tervezett 12 milliárd forintos keretösszegének. A legnagyobb érdeklődés az energiaközösségek kialakítását és működését támogató 2 milliárd forintos keretösszegű kiírás iránt mutatkozott, amely a helyi közösségek saját energiatermelését elősegítő innovatív projekteken keresztül hozzájárul az uniós Tiszta Energia Csomag hazai gyakorlatba ültetéséhez.

Ez a pályázat kétfordulós:

az előzetes megvalósíthatósági tanulmány és a bemutatott szabályozási koncepció alapján támogathatónak ítélt projektek esetében a teljes pályázati anyagot szeptember végéig kell benyújtani.

A pályázatok pénzügyi forrását a szén-dioxid kvóták értékesítéséből származó bevételek klímavédelmi célú felhasználását szolgáló, a tárca kezelésében álló Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer fedezi – tette hozzá Kaderják Péter.

Illusztráció Forrás: AFP/ Imaginechina/Song Weixing

A projektek fizikai megvalósításán túl fontos cél a jövőbeli alkalmazhatóság értékelése, ezért a nyerteseknek már a projekt fenntartási időszaka alatt is rendszeres jelentésekben kell beszámolniuk a tapasztalataikról.

A sikeresnek bizonyuló mintaprojektek kiterjesztésére pedig a későbbiekben nagyobb szabású pályázatokat is meghirdethet a tárca. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Energetikai Innovációs Tanáccsal együttműködve további innovációs pályázatok kiírását tervezi az energiastratégiában megjelölt területeken – mondta az államtitkár.

Az államtitkár hangsúlyozta, a pályázatok célja az innovációs elképzelések versenyeztetése, így a projektek elbírálása során nem kiválasztott technológiákat, hanem az adott kihívásra legjobb választ adó megoldásokat fogják támogatni. A pályázatokat egy független szakértőkből álló bizottság fogja értékelni, és a minisztérium ez alapján hozza meg a végső támogatási döntést.