Rekord termést vár idén a világ legnagyobb rizstermelője

rizs, rizsföld, élelmiszer, India,
Indian labourers plant rice paddy cuttings in a field on the outskirts of Amritsar on June 16, 2015. The India Meteorological Department (IMD) has predicted an overall 12 percent shortfall in monsoon rains for the season, mainly due to the presence of El Nino conditions in the Pacific Ocean which often weakens the southwest monsoon over India. Most international agencies say El Nino is likely to strengthen over the next few months, which could adversely impact rains in India and therefore cause potential losses for agriculture.
Vágólapra másolva!
Az indiai kormány a 2020/21-es gazdasági évre 2,9 százalékkal növeli a felvásárlási árat. A növekvő export és a tengerentúli árak emelkedése ösztönzi a piaci szereplőket, ezért az állami ügynökségek még többet vásárolnának fel a termelőktől.
Vágólapra másolva!

Az indiai rizstermelés valószínűleg rekordszintet ér el idén, mivel a gazdák a kedvező monszun esőzések és a megemelt felvásárlási ár miatt bővítik a termőterületüket.

A világ legnagyobb rizs exportőrének számító India növekvő termelése tompíthatja a belföldi árakat és versenyképesebbé teheti az exportot, kompenzálva a thaiföldi és vietnami versenytársak kisebb mértékű kínálatát.

Ez egyben arra is késztetheti az indiai állami ügynökségeket, hogy fokozzák a felvásárlásokat, akár még akkor is, ha a tározók így teljesen megtelnek.

A delhi kormány már bejelentette, hogy 2,9 százalékkal megemeli a gazdáktól átvett rizs felvásárlási árát az új szezonban.


- mondta Krishna Rao, az Indiai rizsexportőrök szövetségének elnöke.

Munkások dolgoznak egy amritszári rizsföldön, Indiában - az ország a tavalyi gazdasági év után az ideiben is rekord mennyiségű rizst állíthat elő Forrás: AFP/Narinder Nanu

India, amely az előző, 2019/20-as gazdasági évben szintén rekord mennyiségű, 117,94 millió tonna rizst termelt, már megkezdte a nyári vetésű növények ültetését, mivel a déli és keleti fő rizstermelő területeken kedvező mennyiségű monszuneső esett.

Az állami tulajdonban lévő indiai Food Corporation of India (FCI) közlése szerint az állami ügynökségek 27,4 millió tonna hántolt rizst és további 21 millió tonna hántolatlan rizst tároltak.

Forrás: Reuters.com