Elárverezi műtárgy kollekciójának több darabját a British Airways

A Heathrow reptér
Vágólapra másolva!
Műtárgyszakértőket kért fel az egyik nagy légitársaság, a British Airways arra, hogy működjenek közre a társaság birtokában lévő műtárgyak értékelésében és piacra bocsátásában. A cég így akarja növelni rendelkezésre álló készpénzállományát a járvány miatt kialakult, a légi közlekedési vállalatokat különösen sújtó nehéz helyzetben.
Vágólapra másolva!

A British Airways művészeti alkotásokból álló kollekciója számos neves brit alkotó munkáiból is tartalmaz tárgyakat. Többek között Damien Hirst, Peter Doig, Anish Kapoor, Chris Ofili és Tracey Emin alkotásai is a nagyjából 1500 tételes gyűjteményhez tartoznak - írja a Guardian.

A kollekció több darabja a cég Heathrow repülőtérhez közeli központjában található, de többségük az üzleti várók falain tekinthető meg.

Az előzetes információk szerint a gyűjteményből várhatóan legkevesebb 10 alkotást kínálnak majd értékesítésre, a tervek szerint licitálós árverésen. A pontos lista egyelőre nem ismert, de egyes tételek értéke az 1 millió fontot (kb. 385 millió forint) is meghaladhatja.

A Heathrow repülőtér Forrás: Mario Roberto Duran Ortiz/wikipedia.org

Az Evening Star értesülése szerint a Sotheby's már jelezte, sikeres lehet a vállalat birtokában álló műalkotások eladása. Állítólag kalapács alá kerülhet az elismert festő- és rajzművész, a most 89 éves Bridget Riley egyik munkája, mely most a Heathrow egyik üzleti várójában látható.

Többen az alkotást igazi mesterműnek tekintik, és önmagában ennek eladása több millió fontot jelenthet a nehéz helyzetben lévő légitársaságnak.

A lap azt is írja, hogy a cégnél "csendben és gyorsan" szeretnék intézni az értékesítést, ami olyan műtárgyakat is érint, melyek 30-40 éve a vállalathoz tartozó létesítményekben vannak, és közben folyamatosan növekedett az értékük.

A cégnél nem kívánták kommentálni az értesüléseket, de úgy tudni, házon belül, alkalmazotti szintől jött a műalkotások értékesítésének ötlete, hogy az ebből befolyó pénz is segítsen megtartani minél több munkahelyet a vállalatnál.