Díjmentessé vált az őstermelői igazolvány pótlása

Darók József betakarít dolgozik ÉPÍTMÉNY fóliasátor HÉTKÖZNAPI karalábé NÖVÉNY zöldség magyar mezőgazdaság Magyarország
Orosháza, 2020. március 25. Darók József őstermelő karalábét szed fóliasátrában Orosházán 2020. március 25-én. A koronavírus-járvány miatt nehezen tudják értékesíteni készleteiket a zöldségtermeléssel foglalkozó gazdálkodók. Darók József úgy próbál segíteni a problémán, hogy a házánál, becsületkasszás fizetéssel értékesíti áruját, ezzel csökkentve minimálisra a vevőkkel való érintkezést. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban számos, az őstermelők helyzetét, adminisztrációs tevékenységét megkönnyítő jogszabály-módosítást kezdeményezett a kormányzatnál. Ezek közül több is hatályossá is vált; például az őstermelői igazolvány elvesztése, megrongálódása vagy megsemmisülése esetén fizetendő 3000 forintos pótdíjat már nem kell már megfizetni. Emellett további módosítások is egyszerűsítik az őstermelők ügyintézését.
Vágólapra másolva!

2020. június 18-án hatályba lépett a 284/2020. (VI. 17.) kormányrendelet két új paragrafusa, amelyek mérséklik az őstermelők anyagi, adminisztratív és bürokratikus terheit. A változások a gazdálkodókat terhelő kiadások csökkentésére irányuló kamarai javaslatokkal összhangban születtek meg.

Ennek alapján az elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott igazolvány pótlásáért fizetendő – és kamarai bevételnek számító – 3000 forintos pótdíj megszűnt, így az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés teljes mértékben ingyenessé vált.

A kártyaalapú vagy ideiglenes igazolvány, valamint az értékesítési betétlap elvesztését, megsemmisülését, megrongálódását viszont továbbra is kötelező haladéktalanul bejelenteni a lakcím szerinti megye bármelyik kamarai ügyfélszolgálati irodájában, ahol az őstermelők kérelmére a falugazdász a dokumentumok helyett – díjmentesen – új ideiglenes igazolványt vagy betétlapot állít ki.

Idén több mint 157 ezer őstermelő igazolványának jár le a hatálya, ami miatt 2020. október 1-től ez év végéig kellett volna kérelmezniük a 2021-től érvényes igazolványt, hogy az őstermelői jogviszonyuk folyamatos maradjon.

A jogszabály azonban eltörölte ezt a kötelezettséget, így az őstermelőknek nem kell felkeresniük a területileg illetékes kamarai ügyfélszolgálati irodát az új igazolvány kérelmezése miatt.

Ezzel is összefüggésben, már nem kell nyilatkozni a kártyaalapú őstermelői igazolvány átvételének helyéről sem.

Egyszerűsödött a gazdák őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézése Forrás: MTI/Rosta Tibor

Ezeknek a módosításoknak a hátterében az őstermelői igazolvány ez év végi kivezetésnek szándéka áll, és az, hogy a 2020. december 31-én érvényes őstermelői státusszal rendelkezők határozatlan időre, további ügyintézés nélkül is őstermelőnek minősüljenek (erről további információ itt olvasható).

A NAK felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezhetik az idei értékesítési betétlapot, hogy az igazolványuk 2020. január elsejével visszamenőlegesen érvényesnek minősüljön (erről további információ itt olvasható).

A kamara által javasolt, a további, őstermelőket érintő reformok, egyszerűsítések kihirdetésére még várni kell, ezek várhatóan az év második felében jelenhetnek meg, és 2021. január elsejétől léphetnek hatályba.