Céges adóelengedés: hamarosan lejár a határidő

számla, áfa, eva, számlaadási kötelezettség, adó, adózás
Vágólapra másolva!
Június 16-án a kormány megszavazta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, valamint jóváhagyta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt, amely számos, korábban rendeletben rögzített rendelkezést tartalmaz.Ezek közül a cégek számára fontos egyik lehetőség, hogy az adó elengedésére kérelem nyújtható be, viszont már csak alig 1 hónapig - hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.
Vágólapra másolva!

A jogszabály rendelkezései alapján a cégek a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig, tehát 2020. július 17-éig kérelmet nyújthatnak be a NAV felé, hogy adótartozásukat legfeljebb húsz százalékkal (maximum 5 millió forintig) mérsékeljék. A kérelemben meg kell jelölni, hogy a fizetési nehézség milyen összefüggésben van a veszélyhelyzettel.

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adópartnere hangsúlyozta, hogy

ugyan az adómérséklés csak egy adónem tekintetében kérelmezhető, viszont ez sok vállalkozásnak érdemi segítséget jelenthet.

Illusztráció Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A FAG01 nyomtatvány kitöltése egyébként a szakértő elmondása szerint nem vesz igénybe több időt, mint fél óra, így az adminisztráció sem jelentős ezzel kapcsolatban.

A Pénzügyminisztérium szerint egyébként az adóhatóság rendkívül támogatóan és méltányosan áll az ügyhöz és gyorsan, mindössze 15 nap alatt bírálja el azt.