Bár a sertés ára csökkent, a feldolgozott húsé nőtt idén

Húsvét, Auchan
Vágólapra másolva!
Míg az élősertés ára az idén csökkenni kezdett, azonban az üzletekben drágult a sertéshús. A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül májusban 537 forint volt kilogrammonként – ez közel 4 százalékos csökkenést jelent a tavalyi árhoz képest. Ugyanakkor a darabolt sertéshús, mint a karaj, a tarja vagy a comb feldolgozói értékesítési ára 6 százalékkal nőtt – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerin a rövidkaraj és a sertéscomb 23 százalékkal magasabb áron került a boltokba idén májusban, mint egy évvel korábban.

Illusztráció Forrás: Auchan

Menczel Edit, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára elmondta,

a hazai fogyasztói árakat minden esetben a kereskedelem határozza meg,

alakulásuk pedig nem követi a feldolgozók átadási árait. Bár számos tényező abba az irányba hatna, hogy a feldolgozók árat emeljenek, az kérdéses, hogy ezt meg tudják-e tenni az üzemek.

A termelői árak az afrikai sertéspestis miatt rekordszintre emelkedtek, miközben emellett a bérek és az energiaköltségek is nőttek, amit tovább fokozott a koronavírus-járvány. Bár a kijárási korlátozások elrendelése miatti pánikvásárlások hirtelen az egekbe emelték a keresletet, egy-két héttel később meredeken csökkenni kezdett a fogyasztás.

Mindez az éttermek és a szállodák megrendeléseinek elmaradásával együtt komoly kiesést okozott a húsiparnak.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

A járvány megfékezését szolgáló intézkedések ráadásul mind a termelésben, mind a feldolgozásban érintett vállalkozások költségeit tovább növelték.

Azonban az elmúlt hetekben az élősertés felvásárlási ára csökkent.