Radikális lépésekkel segíti a jegybank az amerikai gazdaságot

Horizontal Jerome Powell, nominee to be chairman of the Federal Reserve Board of Governors, testifies during his confirmation hearing before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC, November 28, 2017. / AF
Jerome Powell, a Fed új elnöke
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a múlt héten nem változtatott a kamatszinten, jelezte, továbbra is hajlandó minden erejével segíteni az amerikai gazdaságot. A kérdés azonban az, van-e még egyáltalán eszköze a Fednek. Eddig ugyanis a jegybank már egy sor radikális döntést meghozott annak érdekében, hogy támogassa az amerikai gazdaságot.
Vágólapra másolva!

Március vége óta az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve arról döntött, hogy összesen több mint 4000 milliárd dollárnyi tőkét pumpál a pénzügyi rendszerbe. Ezzel együtt az elmúlt hetekben a Fed kétszer kamatot csökkentett, lazított a banki szabályozásokon, valamint drámaian kiterjesztette a hitelezését.

Mindennek eredményeként a Fed összesen több mint 2200 milliárd dollárral növelte a mérlegét a friss eszközvásárlások következtében.

Ráadásul a jegybank intézkedéseit hatalmas kormányzati mentőcsomagok is kiegészítették. A cél, hogy stabilizálni lehessen a járvány miatt megroppant amerikai gazdaságot és pénzügyi rendszert. A BBC összegyűjtötte azt a négy radikális intézkedést, amelyet a Fed eddig már bevetett.

Dollárt az egész világnak

Márciusban az amerikai pénzügyi rendszer egésze léket kapott a járvány következtében. A befektetőket elöntötte a pánik, hatalmas tőkemennyiséget vontak ki a befektetési alapokból, a részvénypiac összeomlott – mégpedig 1929 óta nem látott sebességgel –, a vállalatok pedig rohantak minden lehetséges hitelforráshoz tőkét lehívni, ahogy a járványellenes korlátozó intézkedések miatt a gazdaság befagyott.

A Fed a globális dollárhiányt is enyhítette Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Ennek viszont volt egy nemzetközi következménye is. A világ országaiban ugyanis sokan úgy érezték, ebben a helyzetben a legbiztonságosabb, ha amerikai dollárba menekülnek.

Elkezdett tehát dollárhiány kialakulni a piacon, aminek következtében a dollár folyamatosan erősödött.

A Fed erre válaszul közbelépett, és elkezdte dollárfedezettel ellátni a pénzügyi intézményeket. Emellett pedig a külföldi jegybankokkal devizacsere-megállapodásokat kötött annak érdekében, hogy kiszolgálja a nemzetközi dolláréhséget. A Fed egyébként azért volt képes ilyen gyorsan lépni, mert a 2007-2009-es válság idején felállították azokat a mechanizmusokat, melyek lehetővé teszik az amerikai jegybank gyors válaszlépéseit.

Hitel a nagyvállalatoknak

Ahogy egyre nagyobb kockázatot kezdett jelenteni egy esetleges vállalati csődhullám, a Fed márciusban bejelentette, közvetlenül fog együttműködni egyes nagyvállalatokkal annak érdekében, hogy hiteleket biztosítson számukra.

Az eredeti bejelentés még csak 100 milliárd dollárnyi támogatásról szólt, amely aztán néhány héten belül felkúszott egészen 750 milliárd dollárig.

Az amerikai Pénzügyminisztérium egyébként 85 milliárd dollárral állt be a program mögé.

Eközben a Fed szintén 100 milliárd dollár értékben más jellegű adósságokat is elkezdett megvásárolni, beleértve a hitelkártya-tartozásokat, autóhiteleket, diákhiteleket vagy kereskedelmi jelzáloghiteleket.

A Fed szinte mindent bevetett, amit csak be lehetett Forrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

A lista olyan hosszú volt, hogy egyesek már azzal viccelődtek, hogy a következő körben a Fed talán baseball kártyákat is elkezd majd vásárolni. Mások arra figyelmeztettek, hogy a Fed ezzel ösztönzi a vállalatok kockázatos hitelfelvételeit. Ezzel szemben megint mások úgy érveltek, hogy ettől jelen esetben nem kell tartani, mivel olyan különleges helyzet alakult ki a járvány miatt, hogy ez nem fog precedenst teremteni.

Mindazonáltal a következő időszak egyik nagy kérdése biztosan az lesz, hogy a lényegében korlátlan jegybanki támogatás milyen lélektani hatást vált ki a gazdaságban.

Sokan ugyanis attól félnek, hogy a cégek és a befektetők egyszerűen úgy érzik, lényegében bármilyen kockázatot vállalhatnak, mert ha baj lenne, a Fed jön, és megmenti őket.

Hitel a kisvállalatoknak

A fenti hitelprogram mellett a Fed a kis- és közepes vállalkozásoknak is közvetlen segítséget kezdett nyújtani. Bejelentették, beindul egy 600 milliárd dolláros összértékű program, amely 1-25 millió dollár közötti, alacsony költségű hitelt nyújt a kisebb cégeknek. Ez valóban radikális döntés, mivel ilyenre még soha nem volt példa. A Pénzügyminisztérium itt 75 milliárd dollárral szállt be, majd közölték, a mentőprogram iránt hatalmas a kereslet.

Ezzel kapcsolatban szintén két ellentétes véleményt fogalmaztak meg az elemzők.

Az optimista csoport egyértelműen üdvözölte a Fed példátlan lépését, és hangsúlyozta, egy olyan rendkívüli helyzetben, mint a mostani, a jegybank döntése hatalmas segítséget jelenthet.

A pesszimistább oldal ezzel szemben arra figyelmeztetett, a Fednek nagyon óvatosan kell kialakítania a hitelnyújtási struktúrát, mivel nagyon fontos, hogy a hitelek érdemi segítséget jelentsenek, és ne csak a kockázatos eladósodottságot növeljék.

Hitel az önkormányzatoknak

A vállalatok és a szövetségi kormány mellett a helyi önkormányzatok is hirtelen érintette a járvány, magával hozva a korlátozó intézkedéseket. Az egészségügyi ellátórendszer és a szociális programok költségei megugrottak, ráadásul a gazdaság befagyásával a helyi adók megcsappantak. Normális esetben a helyi önkormányzatok szintén kötvénykibocsátással tudnak hitelhez jutni. Ahogy azonban a hitelpiac befagyott, az önkormányzatok tőkebevonási lehetőségei is megroppantak.

Jerome Powell, a Fed elnöke Forrás: Picture-Alliance/AFP/Stefani Reynolds

A Fed itt lépett közbe, amikor bejelentette, összesen 500 milliárd dollár értékben vásárol olyan kötvényeket, melyeket államok, városok, valamint más helyi önkormányzatok bocsátanak ki – erre egyébként szintén soha nem volt még példa. A Pénzügyminisztérium ezt a lépést 35 milliárd dollárral támogatta meg.

Itt ugyancsak arra figyelmeztettek egyes elemzők, hogy a Fednek hangsúlyoznia kell, ez egy rendkívüli intézkedés egy rendkívüli időben.

Máskülönben ugyanis az amerikai önkormányzatok úgy érezhetik, nyugodtan költekezhetnek felelőtlenül, hiszen a Fed korlátlanul fog majd újabb pénzt nyomtatni, amiből megveszi az újabb és újabb kötvényeket.

Ezzel együtt viszont számos helyi szereplő jelezte, igen bátor dolog volt, hogy a Fed ezt meglépte, és sok esetben hatalmas segítséget nyújt a friss tőke abban, hogy fenn tudják tartani a szolgáltatásokat.