Ezen a héten dőlhet el az amerikai óriáscégek sorsa

tőzsde, koronavírus
Meric Greenbaum, Designated Market Maker IMC financial looks up at the board before the opening bell right before trading halted on the New York Stock Exchange on March 9, 2020 in New York. - Trading on Wall Street was temporarily halted early March 9, 2020 as US stocks joined a global rout on crashing oil prices and mounting worries over the coronavirus.The suspension was triggered after the S&P 500's losses hit seven percent. Near 1340 GMT, the broad-based index was down more than 200 points at 2,764.21. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai vállalatok történetében mindössze négy olyan szereplő volt, amelynek értéke valaha is átlépte az 1000 milliárd dolláros álomhatárt. Most azonban ezeket a szupersztárokat is megtépázták a koronavírus-járvány hatásai. A következő hét viszont rendkívül izgalmas lesz az amerikai piacon, mivel felpörög a vállalati gyorsjelentési szezon, és nagy cégek egész sora teszi közzé a legfrissebb számait és előrejelzéseit.
Vágólapra másolva!

A mostani hetek különösen figyelemreméltóak az amerikai vállalati szektorban. A negyedéves gyorsjelentési szezon legsűrűbb időszakában vagyunk, miközben a világ még mindig csak találgatja, pontosan milyen hatásai lesznek a koronavírus-járványnak.

Mindeközben az látszik, az USA technológiai óriásai egyelőre tartják magukat a viharban.

A pénteki kereskedési nap végére az Apple, az Amazon és a Microsoft egyaránt 1000 milliárd dollár fölötti piaci értékkel álltak. Az álomhatárt valaha átlépő négyek közül egyedül a Google anyacége, az Alphabet teljesített a határ alatt, 900 milliárd dollárral – írja a MarketWatch.

Öveket becsatolni! Indul a hullámvasút

Az előttünk álló héten pedig sorra érkeznek majd az újabb vállalati eredményközlések, ami alaposan befolyásolhatja a tőzsdei hangulatot, és ezzel a piaci értékeket is.

Az S&P 500 index 149 tagja jelent ezen a héten, ráadásul ennek harmada egyetlen napra, csütörtökre esik.

Közben a Dow Jones Industrial Average index 12 óriása is ezen a héten teszi közzé a negyedéves eredményeit. Olyan nagyok számait ismerhetjük meg, mint a Facebook, a Gilead Sciences, a Tesla vagy a Boeing.

Ahogy korábban várható volt, a koronavírus-járvány komolyan befolyásolta a vállalati eredményeket. Az S&P 500 indexből eddig 122 vállalat jelentett az első negyedévéről, és az összesített profitcsökkenés 22,7 százalékos lett. A FactSet egyébként arra számít, hogy a jövőben jelentő cégek eredményei ezt finomítani fogják, és a szezon végére 16 százalékos lesz az összesített zsugorodás.

Izgalmas hét elé néz az amerikai tőzsde Forrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A már jelentett vállalatok 65 százaléka az elemzői várakozásoknál gyengébb számokat közölt és ez az elmúlt 10 év legrosszabb arányának számított. Átlagosan ugyanis a cégek 75 százaléka tudja felülteljesíteni a várakozásokat.

Ráadásul az első negyedéves jelentési szezon még csak az előrejelzése annak, ami a következő időszakban jön majd. A járvány gazdasági hatásai ugyanis márciustól kezdtek csak erőteljesen jelentkezni, vagyis az első negyedéves eredményekben egy erős januári és februári időszak még egyensúlyban tarthatja a márciusi zuhanást.

Nem véletlen, hogy az elemzők jelenleg 32 százalékos profitcsökkenésre számítanak a második negyedévre

– ekkor ugyanis már a teljes negyedévet a járvány hatásai határozzák meg.

Jönnek az óriások

Az előttünk álló héten tehát kifejezetten izgalmas lesz megtudni, hogyan teljesítenek a nagy amerikai technológiai cégek. Amerikai idő szerint kedd délután jelent az Alphabet, ami az online hirdetési piac szempontjából lesz fontos. A napokban a Snapchat anyacége (Snap) már jelezte, komoly gondokat okozhat számára a reklámbevételek megcsappanása. Aztán szerdán a Facebook teszi közzé az eredményeit, egy nappal később pedig a Twitter.

Sorra jelentenek a technológiai szupersztárok Forrás: AFP/Josh Edelson

Csütörtökön azonban a legfontosabb valószínűleg az Amazon friss előrejelzése lesz, amikor a befektetők tisztább képet kaphatnak az e-kereskedelem alakulásáról. Legalább ennyire fontos lesz viszont a felhőalapú szolgáltatások terepe, amely az Amazon mellett az Alphabet esetében is meghatározó.

A szerdai nap egyik sztárja biztosan a Tesla lesz, amely a járvány idején is a befektetők egyik nagy kedvence –

Elon Musk cégének papírja 25 százalékot erősödött az elmúlt időszakban, főleg mivel az elemzők úgy számoltak, hogy a Teslát a versenytársaknál kevésbé érinti majd rosszul a járvány.

Sokan úgy vélik, hogy a hagyományos autóipar megroppanásával a Tesla végül győztesen kerül majd ki a jelenlegi felfordulásból.

A nagy vesztesek

A mostani jelentési szezon legnagyobb vesztese azonban minden valószínűség szerint az energiaszektor lesz – az olajár példa nélküli összeomlása miatt. Az elemzők úgy számolnak, hogy az S&P 500 index teljes profitcsökkenésének jelentős részét ez az iparág adhatja, 68 százalékos zuhanással.

Pénteken többet is megtudhatunk majd a konkrét számokról, amikor olyan óriások közölnek adatokat, mint az Exxon Mobil és a Chevron.

Mindazonáltal több szakember figyelmeztet, hogy az első negyedév ebben az iparágban még nem lesz igazán fontos. Nem a konkrét eredmények számítanak majd, hanem az, a vállalatok hogyan kommentálják a kialakult helyzetet, illetve milyen várakozásokat fogalmaznak meg.

Az energiaszektor húzza mélybe a vállalati profitokat Forrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

A legnagyobb figyelemre azonban ezen a héten várhatóan a Boeing számíthat majd. A járvány előtt is súlyos nehézségekkel küzdő vállalatot ugyanis igen mélyen érintette a mostani hirtelen leállás. Az elemzők tehát biztos, hogy árgus szemekkel figyelik majd, milyen számokat és előrejelzést tesz majd közzé szerdán a társaság. Kedden egy másik amerikai óriás, a Southwest Airlines is jelent, ami már előrevetítheti, mivel néz szembe a légiközlekedési szektor.

A chipgyártók jövője

Végül a technológiai szektorban a jól ismert szupersztárok mellett a chipgyártókat is szorosan követik a szakemberek és a befektetők. Az Intel nemrég már jelentett, és kiderült, a járvány miatti izoláció kedvezően érintette a vállalat adatközpontokkal és személyi számítógépekkel összefüggő termékeit.

Ez pedig optimizmusra ad okot az olyan nagy riválisok számára is, mint az AMD, amely kedden jelent majd, és valószínűleg ugyancsak profitálni tudott a kialakult helyzetből.

A szektorban emellett érdemes lesz majd figyelni az olyan fontos nevekre, mint az NXP, amely hétfőn jelent, illetve a Qualcomm, amely szerdán teszi közzé a negyedéves eredményeit.