Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rég nem látott szintre emelkedett az exporttöbblet

kamion, teherautó, fuvarozás, fuvarozó cégek, áruszállítás, adóemelések
Vágólapra másolva!
Februárban az export euróban számított értéke 3,9 százalékkal, az importé 0,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A mérlegtöbblet 343 millió euróval, 1,118 milliárd euróra nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Egymilliárd eurónál nagyobb külkereskedelmi mérlegtöbbletet 2016 júniusa óta nem regisztrált a statisztika. Tavaly az egész évben 4,855 milliárd euró volt az aktívum. A koronavírus-járvány külkereskedelmi termékforgalomra gyakorolt hatása a részletes adatokból lesz majd a második becslésben vizsgálható, amit április 30-án ad ki a KSH - jegyezte meg a jelentés.

A kivitel értéke 9,426 milliárd millió eurót, a behozatalé 8,308 milliárd tett ki februárban. Ezzel az export meghaladta a decemberi és januári értékét, míg az import elmaradt az előző havitól.

A kivitel 81 százaléka az Európai Unió tagállamaiba ment, és a behozatal 77 százaléka onnan érkezett.
Az év első két hónapjában az export 103,3 százalékkal, az import 101,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A 1,541 milliárd euró kéthavi exporttöbblet 382 millió euróval több, mint a múlt év azonos időszakában volt.

- emeli ki a friss adatokkal kapcsolatban Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A kifejezetten romló európai és nemzetközi konjunktúra ellenére az export növekedése pedig a jobb kapacitás kihasználtságot, valamint új kapacitások üzembe helyezését tükrözte. A koronavírus terjedése jelentősen rontja a globális kereskedelmi kilátásokat, a járvány csillapodása után azonban a kereskedelem döntő része gyorsan helyreállhat.

Illusztráció Forrás: MTI/Füzesi Ferenc

A külkereskedelmi többlet romlását az elmúlt években részben az olajárak emelkedése miatt romló cserearányok is okozták, ami a tavalyi év során némileg javult. A cserearányok ugyanakkor jelentősen javulhatnak az olajárak összeomlásának, valamint az érdemben alacsonyabb energiabehozatalnak köszönhetően, így a tavalyi 4,855 milliárd euró többlet után a következő években újra emelkedhet a külkereskedelem többlete. Idén 5,5-6 milliárd euró közelébe emelkedhet ez a mutatószám.

A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg a következő években ismét, a külső finanszírozási képesség pedig tartósan többletet mutathat,

ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, a következő években pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat, amit az uniós forráslehívások gyorsulása is támogat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak újra tartós támaszt adhatnak, így a következő években a Takarékbanknál a forint lassú és fokozatos erősödésére számítanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről