Jó minőségű és kedvező áru lesz az idei hazai szamóca

eper, szamóca
Vágólapra másolva!
A friss magyar szamóca a hétvégétől már folyamatosan kapható lesz a piacokon, a zöldségeseknél és az áruházakban, tájékoztat arról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében. A köznyelvben epernek hívott gyümölcs – „hivatalos" nevén szamóca – az elmúlt hetekben még javarészt görög, spanyol importként volt kapható. A hazai szamóca ízében, állagában is nagyságrendekkel jobb élményt kínál a több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.
Vágólapra másolva!

A kedvező kora tavaszi időjárásnak köszönhetően a hajtatott körülmények között valamivel hamarabb kezdődött idén a betakarítás: a fűtött fóliákban már két-három hete zajlik a szamócaszüret. Ez azonban még csak kis mennyiséget jelent, a fűtetlen fóliákban most indul a betakarítás.

A hétvégétől viszont már egyre nagyobb mennyiségű szamóca árasztja el a piacokat - írja a Magyar Nemzet.

Kezdődik a szezon

Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb alelnöke a lapnak elmondta: a napsütésben gazdag februári és márciusi időjárás kedvezett a terménynek, a fóliás állományokban nagyon jó minőségű termésre számítanak.

Illusztráció Forrás: AFP Illusztráció

A NAK tájékoztatása szerint a piacokon jelenleg a lédig kiszerelés fogy elsősorban, és kilózzák a gyümölcsöt. Az áruházi beszállítások is elindultak a héten:

itt továbbra is a 250-500 grammos termékek, úgynevezett majszolásmentes (zárt) csomagolásban élveznek előnyt, de igény mutatkozik a családi csomagokra, azaz a 2 kiogrammos kiszerelésekre is.

Ez utóbbit vélhetően a járvány okozta keresletváltozás indokolta.

Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: a héten a – részben – fűtött fóliasátras termés, majd utána április végével, május elejével a bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig-végéig kitart, közölte a NAK.

Eper, azaz szamóca

A köznyelvben „epernek" nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába.

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól. A hazai fajták szájéretten szedhetőek, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz, mely különbség ízben is megmutatkozik. A hosszú szállíthatóságra nemesített import fajtáknál bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) eltűnnek vagy gyengülnek a nemesítés során, ráadásul a szedési idő meghatározásánál sem az érettség a döntő, hanem a szállításra való alkalmasság.

"Idén normális, jó terméssel számolunk, és szélsőségektől mentes szezont várunk. Jóllehet, az időjárás hirtelen változásai egy hét leforgása alatt megváltoztathatják a szamócapiac helyzetét" – fogalmazott Apáti Ferenc.

Az árakkal kapcsolatban elmondta: míg áprilisban jellemzően kétezer és négyezer forint körül mozognak az árak a hazai piacon,

május első felében, a szabadföldi szamóca megjelenésével már lényegesen olcsóbban elérhető majd a gyümölcs.

A kezdeti magasabb árak annak tudhatók be, hogy a fóliás termelés jóval költségesebb, mint a szabadföldi.

Ekkora lesz a termés mennyiség

A termelők várhatóan 10-12 ezer tonna gyümölcsöt takarítanak be a mintegy 700 hektáros termőterületről - közölte Hunyadi István, a FruitVeB szakmai igazgatója.

Megerősítette:

május első felében, közepén a hazai szabadföldi szamóca megérkezésével jelentősen mérséklődhetnek majd az árak.

Hunyadi István szerint az enyhe ősz és tél miatt téli fagykár nem sújtotta az ültetvényeket, a napsütésben gazdag február és március pedig nagyon is kedvező volt a növények fejlődése, a virágzatok, illetve virágkezdemények kialakulása szempontjából.

A szamóca teljes mértékben öntözött kultúra, így fejlődését a tavaszi aszály sem befolyásolta negatívan.

A szabadföldi állományok virágait ugyanakkor 20-30 százalékban megcsípte a fagy, bár az eddigi tavaszi fagykárok alapján nem számítanak drasztikus terméskiesésre.

Az itthon megtermelt szamóca többsége, mintegy kilencven százaléka belföldi fogyasztásra kerül. Emellett az import is jelentős, fő partner ebben Spanyolország, de olasz és görög szamóca is nagy mennyiségekben van jelen a kereskedelemben. A Fruitveb szerint az olasz és görög import a járványhelyzet ellenére jelenleg is megtalálható a boltokban. Ugyanakkor az előző évekhez képest valamivel kisebb mennyiségben, illetve egyesek szerint kevésbé jó minőségben, tette hozzá.

Így termeszik Magyarországon a szamócát

Hunyadi István tájékoztatása szerint Magyarországon a 700 hektár körüli termőterületről évjáratonként változóan 10-20 ezer tonna szamócát szüretelnek a gazdák. Jelenleg a termőfelület mintegy 40 százalékán szabadföldön, 60 százalékán pedig valamilyen takarás alatt termesztik ezt a gyümölcsöt.

A szamóca az egyik leginkább tőke- és élőmunka-igényes gyümölcsfaj.

Szabadföldi termesztési körülmények között éves hektáronkénti termelési költsége termelési módtól és technológiától függően 5-10 millió forint, míg hajtatott termesztés esetén 15-40 millió forintra rúghat

- tájékoztatott Hunyadi István.

A belföldi termőtermőterület 2008. és 2015. között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenésről számolt be a szakértő. A mérséklődés hátterében több tényező áll: sokan a kétéves technológiát egyévesre váltották, és közben csökkentették a területeiket is. Jelentősen hozzájárul ezekhez a folyamatokhoz a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített erőteljes árverseny is.