Még lehet engedményt kérni a társasági adóra a NAV-nál

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás,
NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
A járvány miatt bevételkiesésre számító cégeknek van egy lehetőségük arra, hogy a társasági adójukra engedményt kérjenek. Ezt valamennyi cég megteheti, de a NAV-nak részletesen be kell mutatni, miért szeretnének élni a kedvezménnyel.
Vágólapra másolva!

A járvány miatt már több intézkedést hozott a kormány, amelyek a cégek életét megkönnyítheti. Ugyanakkor sok vállalkozás is tisztában van azzal, hogy át kell írnia az idei évre vonatkozó bevételi terveit. Emiatt a tavalyi adatok alapján havonta vagy negyedévente megfizetendő társaságiadó-előlegükkel megfizetendő adójuk több lehet, mint amennyit a járvány miatt idén csökkenő bevétel indokolna.

"Ezek a vállalkozások gyakorlatilag az adóelőleg fizetési szabályok miatt év közben olyan adót fizetnek be a költségvetésbe, amit a későbbi éves adatok alapján látható módon nem kellett volna, és ha hamarabb nem cselekednek, csak az éves bevallás benyújtásának esedékességét, azaz 2021. május 31- követően juthatnak hozzá a 2020 során fölöslegesen befizetett pénzükhöz" - idézi a Napi.hu Fekete Zoltán Titusz adójogászt, az LFB ügyvédi iroda adószakértő partnerét.

A szakértő szerint minden vállalkozásnak egyelőre magának kell eldöntenie, hogy szeretne-e olyan adóelőleget fizetni, amelyet leghamarabb csak jövőre kérhet vissza az államtól, egész pontosan a NAV-tól vagy pedig likviditásjavító intézkedésként megelőző lépést tesz.

"Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy kéri a NAV-ot az adóelőleg csökkentésére" - mondta az LFB ügyvédi iroda adószakértője. A kérelmet a NAV honlapján elérhető - erre az ügyre rendszeresített - "ELOLEGMOD" (előlegmódosítás) című - kizárólag elektronikusan elérhető - nyomtatványon lehet benyújtani.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A NAV nem bólint rá automatikusan ezekre a kérelmekre.

Azt minden cégnek megfelelően alá kell támasztania bevételeire és nyeresésége vonatkozó adatokkal, igazolva, hogy adókötelezettsége várhatóan elmarad az előző évi adatok alapján megállapított adóelőleg összegétől.

Ehhez részletes becslést, üzleti tervet kell készítenie a cégnek.

"Fontos, hogy a szóban forgó kérelem benyújtására nincs törvényben meghatározott határidő, az bármikor benyújtható. Ugyanakkor az is lényeges, hogy csak a kérelem benyújtásának napján vagy azt követően esedékes adóelőlegekre vonatkozóan tud az adóhatóság döntést hozni. Visszamenőleges hatállyal a már előírt és esedékes előlegeket a kérelemmel nem lehet csökkentetni" - tette hozzá az adószakértő

Az esedékes adóelőleg-fizetést megelőzően, azaz április 20-ig, vagyis jövő hétfőig kell benyújtani a kérelmet,

annak érdekében, hogy az év további részében már az újrakalkulált, a járvány miatti kieséssel korrigált üzleti terv szerinti bevételek alapján a korábbinál alacsonyabb adóelőleget kelljen befizetnie a cégnek.

Akár az is előfordulhat, hogy az újrakalkulált üzleti terv alapján egyáltalán nem kell adóelőleget fizetnie az adott vállalkozásnak.