Egyedi bérkompenzációt kaphatnak a kutató-fejlesztő cégeknél dolgozók

PTE SZKK Virológiai Laboratórium Pécsi Tudományegyetem koronavírus korona vírus fertőzés betegség járvány mikroszkóp kutatás labor
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Egyedi jövedelemkompenzációt kaphatnak a kutató-fejlesztő (K+F) munkahelyeken dolgozó munkavállalók a koronavírus-járvány miatt. A kormány egyedi bértámogatási programjáról a Via Credit pályázati tanácsadó cég közölt részleteket.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb rendelkezésre álló adatai szerint mintegy 33 ezer munkavállaló dolgozott ebben a szektorban a kétezer megkérdezett vállalkozásnál, vagyis cégenként átlagosan 16 fő, bár a valóságban ennél nagyobb szám várható az egész piacról, főleg, hogy fejenkénti kormányzati támogatás lesz igényelhető a munkavállalóknak.

Ezt a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozások tehetik majd meg a 103/2020. (IV. 10.) számú kormányrendelet nyomán, a Via Credit tanácsadó cég szerint

egy várhatóan 100 milliárd forintos forrás áll majd rendelkezésre, melyből a K+F cégek egyenként 5 és 50 millió forint közötti összegre pályázhatnak.

A támogatásra jelentkező cégek száma 5000 alatt lesz.

A támogatások 2020. április 15-től igényelhetők a vészhelyzet megszüntetését követő egy hónapig. A pályázathoz nem szükséges pályázatíró közreműködése, egy egyszerűsített adatlap kitöltésével lehet majd igényelni a támogatásokat. Ha a kérelmet formai vagy szakmai okok miatt elutasítják, akkor további egy alkalommal lehet majd újra benyújtani a pályázatot.

A támogatás mértéke - más pályázati támogatással együtt - legfeljebb 80 százalékos lehet.

Bővebb információk a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat weboldalán várhatók.

A K+F munkahelyeken dolgozó alkalmazottak bérére 3 hónapra szóló állami támogatást lehet igényelni pályázat útján Forrás: Csortos Szabolcs/UnivPécs

A kérelmeket a székhely, telephely szerinti kormányhivatalhoz kell benyújtani,

munkavállalónként havonta 318.920 forintot lehet igényelni, azaz a három hónapra összesen 956.760 forintot.

A támogatás bruttó 670 ezer forintos bér felett nem nő, alatta pedig arányosan csökken. A támogatást a KIVÁ-s cégek is kérhetik.

A támogatás azokra az alkalmazottakra kérhető, akik más (például foglalkoztatást elősegítő) forrásból nem kapnak támogatást, nem állnak felmondási idő alatt és kutató-fejlesztő munkakörben dolgoznak, amit a munkaszerződéssel valószínűleg igazolni kell majd.

A kérelmező vállalkozásnak legalább 6 hónapja kell működnie, a saját tőkéje nem lehet negatív, nem állhat csőd, felszámolás, megszűnés alatt és a rendezett munkaügyi kapcsolatoknak is meg kell felelnie. A támogatott dolgozó a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásra nem alkalmazható, továbbá munkavégzés hiányában ezekre a kollégákra sem alkalmazható díjazás. Kölcsönzött munkaerőt nem lehet támogatni ebből a pályázatból, továbbá nem lehet kérni azokra a munkatársakra sem, akik csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatásban részesülnek.

A vállalkozásnak a három hónapos támogatott idő alatt meg kell tartania a teljes átlagos céges statisztikai létszámát, a kérelem benyújtása előtti hónaphoz képest. A támogatott alkalmazottakat legalább 3 hónapig továbbra is foglalkoztatni kell majd.