Az informatikai szektort is eléri a koronavírus

Microsoft Centre in Munich MICROSOFT windows heading LOGO SOFTWARE
The Microsoft logo on the facade of the new Miscrosoft Germany Centre in Munich, Germany, 6 March 2017. Photo: Matthias Balk/dpa
Vágólapra másolva!
A Microsoft arra figyelmeztette a befektetőit, hogy a vállalat várhatóan nem fogja tudni hozni a korábban kijelölt céljait a személyi számítógépek területén, mivel a koronavírus miatt zavarok léptek föl a beszállítói láncban. A Microsoft azonban nem az egyetlen, várhatóan további informatikai cégek is megszenvedik a járvány hatásait.
Vágólapra másolva!

A kínai beszállítói lánc a korábban vártnál lassabban fog helyreállni – közölte a Microsoft vezetése. Ennek eredményeként az informatikai óriás úgy számol, hogy a 2020-as pénzügyi év harmadik negyedévében várhatóan nem fogják tudni hozni a korábban kitűzött céljaikat a személyi számítógépek egyes üzleti szegmenseiben – írja a MarketWatch elemzése.

A vállalatok körében egyébként jól érezhető, hogy a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak csak fokozatosan jelentek meg. Amikor ugyanis januárban beindult a gyorsjelentési szezon, a járvány még csupán a korai szakaszában volt, így az első körökben jelentő vállalatok még nem is foglalkoztak különösebben a témával.

Aztán ahogy telt az idő, a járvány pedig súlyosbodott, egyre több társaság kezdett el figyelmeztetni a negatív hatásokra.

A legfontosabb kérdést egyértelműen a beszállítói lánc, illetve a fogyasztói kereslet megroppanása jelentette. Az Apple például a szokásosnál részletesebb prognózist adott a január 28-án közzétett jelentésében, miközben figyelmeztetett, igen aggasztó a helyzet a koronavírus miatt.

Legutóbb a Microsoft figyelmeztetett a koronavírus hatásaira Forrás: AFP/2014 Getty Images/Stephen Brashear

Az egyik első figyelmeztetés azonban a Teslától érkezett a technológiai cégek köréből. Az elektromos autókat gyártó vállalat ugyanis azzal számolt, hogy a sanghaji gyár időszakos leállása negatív hatással lesz a vállalat nyereségére. Mindazonáltal Elon Musk cége hozzátette, várhatóan nem kell majd súlyos következményekkel számolni, mivel a Model 3-ból származó nyereségesség még csak a korai szakaszában tart a világ második legnagyobb gazdaságában.

Néhány héttel később egy másik óriás, az Nvidia már konkrét számot is megjelölt, amikor kiemelték, nagyjából 100 millió dolláros bevételkieséssel számolnak a járvány következtében. Majd ismét jött az Apple, és az iPhone gyártója most már arra figyelmeztetett, hogy valószínűleg nem fogja tudni hozni a várt eredményeket az okostelefon szegmensben, mivel a készülékek jelentős részét Kínában gyártják.

Közben kínai oldalról az Alibaba Group (Kína legnagyobb technológiai konglomerátuma) vezetője, Daniel Zhang közölte, a koronavírus egy tipikus „fekete hattyú" esemény.

Fekete hattyúknak a piac olyan eseményeket nevez, melyek bekövetkeztének valószínűsége (előzetesen) alacsony, de ha valósággá válik, komoly negatív hatásokat gyakorol.

A következő időszakban pedig várhatóan még több informatikai és technológiai cég ad majd ki hasonló figyelmeztetéseket – hangsúlyozza az elemzés. A kínai Lenovo például közölte, a termékeinek keresletére gyakorolt hatás Kínában egyértelműen érezhető, de a globális piac továbbra is erős. Ráadásul optimisták azzal kapcsolatban, hogy bár korlátozottan, de a legtöbb kínai gyáruk újra kinyitott.

Amerikai oldalról izgalmas lesz, hogy

csütörtökön jelent a Dell, vagyis tisztább képet kaphatunk arról, hogy egy másik informatikai óriás esetében hogyan alakulnak a személyi számítógépekre vonatkozó kilátások.

Korábban, ezen a héten jelentett a HP az első pénzügyi negyedévéről, és vezérigazgató azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus következtében eléggé képlékenyek a kilátások. Enrique Lores hangsúlyozta, az elsődleges problémát a feldolgozóipari kapacitás akadozása jelenti.

Több mint 1000 milliárd dollárt bukhat idén a világgazdaság

Miközben a kínai gazdasági növekedést keményen lehúzzák majd a koronavírus hatásai, az Oxford Economics elemzői szerint az egész világgazdaság akár 1000 milliárd dollár fölötti károkat szenvedhet el a járvány miatt. A kínai GDP növekedése idén már csak 5,4 százalékos lehet a tavalyi 6 százalék után.

Két másik óriás, az Intel és az AMD a szezon korai szakaszában tette közzé az eredményeit, és tőlük egyelőre még nem is érkeztek figyelmeztető jelzések.

Vannak azonban olyan elemzők, akik szerint a technológiai szektor alulbecsüli a koronavírus hatásait.

Az Instinet LLC elemzője, David Wong hétfőn úgy nyilatkozott, a jelenlegi helyzet komolyan lehúzhatja a keresletet az elektronikai szektorban, mégpedig az év egészében. Hozzátette, cégénél kiemelten figyelik a chipgyártókat, és nagyon óvatosan választják ki a megfelelő részvényeket.