Vörös vonalat lépett át az észak-koreai diktátor

Supreme Guard Command, Észak-Korea, Kim-család személyes testőrsége
This picture taken on September 9, 2018 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on September 10, 2018 via KNS shows North Korea's leader Kim Jong Un (2nd L) reviewing an honour guard at the 70th founding anniversary of the Democratic People's Republic of Korea (DPRK) in Pyongyang. (Photo by STR / KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /
Vágólapra másolva!
Miközben a jelek szerint hamarosan létrejöhet a második Donald Trump–Kim Dzsongun csúcstalálkozó, újabb aggasztó állítások fogalmazódtak meg Észak-Koreával kapcsolatban. Ezúttal nem az a kérdés, valóban végrehajtja-e a diktatúra az atomleszerelést. A Wall Street Journal egy friss jelentés alapján azt írja, hogy Kim Dzsongun brutálisan leszámolt belső ellenfeleivel, aminek során egy eddig tabunak számító vörös vonalat is átlépett.
Vágólapra másolva!

Egy szöuli székhelyű, Észak-Koreával foglalkozó elemzőközpont azt állítja, hogy Kim Dzsongun kegyetlen leszámolást hajtott végre belső ellenfeleivel szemben.

Ezt az állítást a North Korea Strategy Center vezetője – aki korábban Észak-Koreából szökött át a déli országrészbe – 20 magas rangú tisztviselővel folytatott interjúra, illetve azok elemzésére alapozza. A megszólalók mind fontos tisztséget töltenek vagy töltöttek be a Kim-rezsim működtetésében.

Kim Dzsongun katonai vezetők társaságában egy korábbi felvételen Forrás: AFP/Kns

A jelentés szerint Kim Dzsongun 50-70 embert záratott börtönbe vagy végeztetett ki, elsősorban olyanokat, akik állítólag bírálták az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával folytatott diplomáciai manővereit. Az állítások szerint a kivégzett vagy bezárt személyek mindegyike észak-koreai viszonylatban tehetősnek mondható ember, aki viszont vagyonát megkérdőjelezhető módon szerezte.

Így a leszámolást az állami média korrupcióellenes intézkedésként mutatta be az ország polgárainak.

A vagyonokra Phenjan tette rá a kezét.

Ahogy a riport megjegyzi, a gazdasági szankciók miatt Észak-Koreának egyre inkább elapadnak a forrásai, már ami a keményvalutát illeti, hiszen tranzakciókat a nemzetközi pénzügyi életben hivatalosan nem végezhet. Dél-koreai hírszerzők megerősítették azt az amerikai álláspontot, hogy a tisztogatási hullámnak legalább annyira célja volt a pénz besöprése, mint a kritikus hangok elnémítása.

Egyes állítások szerint egyébként ezek között az emberek között voltak olyanok is, akik azt sürgették, hogy a rezsim első embere tegye átláthatóvá az ország pénzügyeit a nemzetközi közösség számára, mert akkor talán hamarabb oldják fel a Phenjan ellen érvényben lévő nemzetközi szankciókat.

Hírek szerint azonban Kim Dzsongun ezúttal olyat is tett, amit elődei közül korábban soha senki.

A vélelmezett 50-70 fő között magas rangú katonai vezetők is vannak, akik fontos tisztséget töltöttek be a mintegy 100 ezer fős Guard Command irányításában.

Kim Dzsongun a legfőbb támaszát jelentő katonai alakulat egyes vezetőihez is hozzányúlt, ilyet elődei nem tettek Forrás: AFP/Str

Ez a hadseregen belüli elitalakulat jelenti a Kim-család legfőbb támaszát, amely lényegében személyi testőrségként működik az örökléses dinasztia védelmében.

A jelentés szerzői és más szakértők is megjegyzik, hogy Kim Dzsongun apja, Kim Dzsongil, soha nem mert volna ehhez a katonai szervezethez nyúlni. Hozzáteszik: ez az első alkalom, hogy az ország vezetője az elitegység parancsnokai közül bárkit is elmozdított.