Szélfarmmal hajtják az olajfinomítót

Kaombo, olajprojekt Angola vizein
A view of the flare on the Kaombo Norte, a Floating Production Storage and Offloading vessel(FPSO), a project operated by Total, the French multinational oil company, on November 8, 2018, about 250km off the coast of Angola in the Atlantic Ocean. The flare is burning excess extracted that isn't used, but once the FPSO's gas system is fully operational, there will be very little or no flare. - A column of flame emanates from the bow of the boat, illuminating the jet-black ocean for miles around. For three months now the Kaombo Norte has been anchored off the northern coast of Angola and has recently begun to pump up crude oil secreted in the depths below. The arrival of the platform ship which belongs to French oil giant Total has been a timely lifeline for the Angolan government. (Photo by Rodger BOSCH / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Acciona megállapodott a Viva Energy Grouppal, így ezentúl az ő szélfarmjaik segítségével látják el energiával az olajfinomítót.
Vágólapra másolva!

A Viva Energy arról számolt be, hogy a megállapodás értelmében évente 100 gigawattórányi energiát kapnak az Acciona Mt Gellibrand-i szélfarmjáról. Ez fedezni fogja a Viva Energy olajfinomító energiaszükségletének egyharmadát.

A Geelong finomítót még 1954-ben építették és naponta 120 ezer hordónyi olajat dolgoznak föl benne.

Az Acciona Mt Gellibrand-i szélfarmját 2018-ban adták át, 44 turbinából áll és a kapacitása elérheti a 132 megawattot. A két vállalat szerződésének értelmében az idei év elejétől már ez a létesítmény látja el energiával a Viva Energy olajfinomítóját.

illusztráció Forrás: AFP/Rodger Bosch

Scott Wyatt, a Viva Energy vezérigazgatója a CNCB-hez eljuttatott közleményében elmondta, hogy a cég számára fontos az olcsó energia és erre ezt találták a legjobb megoldásnak.