Elképesztő megoldás az IKEA-tól, függönnyel tisztítják a levegőt

ikea, légtisztító, függöny
A beltéri helyiségek levegőjének minőségét javítja az új függöny
Vágólapra másolva!
Hamarosan megoldható lesz, hogy függönyök segítségével csökkentsük a helyiségekben az általános légszennyező anyagok mennyiségét. Ehhez a svéd áruházlánc új, innovatív módszert mutat be, írja az Origóhoz eljuttatott közleményében az IKEA.
Vágólapra másolva!

A légszennyezés az egész világot foglalkoztató probléma, de főként a legnagyobb városok érintettek. A WHO adatai szerint az emberek 90 százaléka szennyezett levegőt szív be világszerte, aminek becslések szerint évente nyolcmillió haláleset tudható be.

A cég a tisztább levegő érdekében,

ásványi alapú felületkezelt függönyt fejlesztett, amely fény hatására lebontja a levegőt szennyező anyagokat.

„Amellett, hogy lehetővé tesszük, hogy az emberek az otthonaikban jobb minőségű levegőt szívjanak be, reményeink szerint ez a fejlesztés egyben felhívja az emberek figyelmét a beltéri levegő szennyezettségére, és arra késztet mindenkit, hogy változtassanak a szokásaikon a tisztább levegő érdekében" − mondja Lena Pripp-Kovac, az Inter IKEA Csoport fenntarthatósági igazgatója.

- tette hozzá a fenntarthatósági igazgató.

A beltéri helyiségek levegőjének minőségét javítja az új függöny Forrás: IKEA

A függöny gyártásánál alkalmazott technológiát a svéd vállalat fejlesztette ki az elmúlt években, együttműködve több európai és ázsiai egyetemmel és újítóval.

A működési elve hasonló a növények fotoszintéziséhez.

A folyamatot mind a kültéri, mind a beltéri világítás működésbe hozza.

A cég úgy tesz a levegő szennyezettségének csökkentéséért, hogy működéséből fokozatosan kivonja a veszélyes vegyi anyagok használatát, és csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Tavaly indította el a "Better Air Now!" kezdeményezést, melynek célja, hogy a rizsszalmát – amelyet, mint a rizs aratásakor visszamaradó anyagot, hagyományosan elégetnek, rendkívüli mértékben szennyezve ezzel a levegőt – felhasználva megújuló alapanyagot hozzon létre új termékekhez.

Az új fejlesztés a fotoszintézishez hasonló elven működik Forrás: IKEA

A cég vállalása, hogy 2030-ra működése a klímára előnyös hatású lesz, vagyis átlagosan termékenként 70 százalékkal csökkenti a klímalábnyomát (2016-hoz viszonyítva).

A GUNRID márkanevet kapó légtisztító függöny jövőre lesz kapható az áruházlánc egységeiben.