Felminősítették az országot, és rekordmagas lett a tavalyi magyar GDP

GDP, gross domestic product, bruttó hazai termék
Vágólapra másolva!
Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül Győrben. Több mint ötödével nőtt az építőipar 2018-ban, és a Tesco, valamint a Dunaferr dolgozói is örülhetnek a béremelésnek. A héten a Nissan is közzétette negyedéves jelentését, amelyből kiderült, hogy komoly gondok vannak a japán autógyártónál. Az Airbus háza táján sincs minden rendben, mert bejelentették, hogy leállnak a SuperJumbo gyártásával a vártnál alacsonyabb eladási számok miatt. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Felminősítette a magyar adósosztályzatot a Standard & Poor's

Magyarország esetében egy fokozattal „BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi „BBB mínusz/A-3"-ról. Az új osztályzat kilátása stabil. Az S&P indoklása szerint a döntés elsősorban a magyar gazdaság megfelelő, a magánszektor magas megtakarításai által is alátámasztott növekedési kilátásait és a hazai keresletnek hajtóerőt adó reálbér-növekedést tükrözi.

A Standard and Poor's központja New Yorkban Forrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

Varga Mihály szerint ideje volt felminősíteni az országot, de a pénzügyminiszter hozzátette azt is, hogy a piaci megítélés alapján legalább két fokozattal kellett volna javítani az ország besorolását.

Tavaly rekordmértékben nőtt a magyar GDP

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 4,9 százalékkal nőtt 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest.

Rekordmagas lett a 2018-as éves magyar GDP -dat Forrás: Shutterstock

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte, hogy 14 éves rekordnak számít a tavalyi 4,9 százalékos negyedik negyedéves gazdasági növekedés, a negyedéves adatokban 2004 második negyedévében mértek a legutóbb hasonló növekedést. Az adatok kapcsán Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, hogy az uniós átlag háromszorosával bővült a magyar gazdaság tavaly.

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül Győrben

Az Audi Hungaria két győri logisztikai központjának tetején, mintegy 160 000 négyzetméteren épít az E.ON egy 12 megawatt beépített csúcsteljesítményű naperőműparkot. Az építési munkálatok idén augusztusban kezdődnek, a tervek szerint 2020 januárjától indulhat a zöldenergia termelése. „Az Audi Hungaria energiaellátásának közel 70 százalékát már most is megújuló, geotermikus energiából fedezi. Céljuk pedig az, hogy a vállalat rövid időn belül szén-dioxid-semleges legyen.

Az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetején, mintegy 160 000 négyzetméteren épít az E.ON egy 12 megawatt beépített csúcsteljesítményű naperőműparkot Forrás:EON

Az E.ON helyezi üzembe és működteti a 35 000 napelemből álló parkot, amely évente több mint 9,5 GWh energiát fog termelni. Ez az energiamennyiség 5000 háztartás éves energiaszükségletének felel meg.

Bajban a Nissan

A japán autógyártó a héten tette közzé negyedéves jelentését. Eszerint a Nissan 4,1 milliárd dollárra csökkentette éves profit-előrejelzését, amivel a legpesszimistább elemzői várakozásokat is alulmúlta.

Nissan Qashqai Forrás: Nissan

Kiderült az is, hogy mind Kínában, mind az USA-ban visszaestek az eladások, míg Európában jelentős veszteséggel zárt a cég. A harmadik negyedéves működési eredmény 103 milliárd jen lett, ami 12 százalékkal alacsonyabb a piac által vártnál. Az éves eredmény után tervezett osztalék mértéke továbbra is 57 jen marad.

Kulcsfontosságú beruházás az önvezető autók gyártásában Magyarországon

A hamarosan kezdődő és a tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a magyar autóipar éves termelési értéke elérheti a 10 ezer milliárd forintot - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Enmech Hungary Kft. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón. A miniszter szerint az Enmech gyárbővítése azért is különösen jelentős, mert az önvezető autók az elektromobilitás piacán erősíti a magyar autóipar pozícióit.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a japán tulajdonú Enmech Hungary Kft. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az autóipari alkatrészgyártó Enmech egyébként 6,4 milliárd forint értékben bővíti péceli üzemét, a legalább 250 új munkahelyet teremtő beruházást a magyar kormány 641 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti.

Rengeteg pénzt fizet az Apple-nek a Google

A Google fizet azért az Apple-nek, hogy a telefongyártó készülékein a Google keresője legyen az alapértelmezett. Ez az összeg 2018-ban 9,47 milliárd dollárt volt a Goldman Sachs elemzője szerint.

A Google logója Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytug Can Sencar

Az is kiderült, hogy ez az összeg évente növekszik, így jövőre a Google-nek már 12,2 milliárd dollárt kell fizetnie, 2021-ben pedig 15,6 milliárdot.

Bérmegállapodás a Tescónál, emelés a Dunaferrnél

Megállapodott a Tesco-Global Áruházak Zrt. a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ). Januártól augusztusig 207 ezer forint, szeptembertől februárig pedig 215 ezer forint lesz a legalacsonyabb elérhető alapbér a Tescónál, és további több mint 4 milliárd forintot fordít az alkalmazottak juttatási csomagjára az áruházlánc.

A győri Tesco hipermarket áruház Forrás: MTI/Krizsán Csaba

2018 után, idén újra két számjegyű béremelés lesz a Dunaferr vas- és acélkohászati vállalatcsoportnál. A szakszervezetekkel aláírt bérfejlesztési megállapodásnak megfelelően a dolgozók bére idén átlagosan 13 százalékkal emelkedik.

Az Airbus nem gyárt több SuperJumbót

Az Airbus bejelentette, hogy leáll az A380, úgynevezett SuperJumbo repülőgépeinek gyártásával, mivel a gépek eladási számai csalódást keltettek. Tavaly az Airbus úgy vélte, még tíz évre előre biztosított a nagyméretű utasszállító gyártása, azonban a Singapore Airlines által elsőként vett két gép alig tíz év alatt tönkrement.

Az Emirates légitársaság egyik Airbus A380-as gépe Forrás: AFP/Imaginechina/Zhao Xiaojun

Kezdetben a cég mintegy 1500 darab gép gyártását tervezte, viszont a 2021-es leállásig csak 250 darab készül el összesen. A gyártás beszüntetése miatt mintegy 3500 ember munkahelye került veszélybe a cég Broughton-i gyárában.

Magyar kézbe kerültek a McDonald's nem franchise-ban működő hazai egységei

A McDonald's Corporation üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval, aki elkötelezett szándékát fejezte ki, hogy a magyar piac Developmental Licensee (DL) partnerévé váljon. A megállapodás értelmében a McDonald's a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki DL-partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald's éttermeket.

Illusztráció Forrás: AFP/hemis.fr/FRUMM John

A társaság magyarországi hálózata jelenleg 89 étteremből áll, melyek több mint 50 százalékát jelenleg helyi vállalkozások franchise-átvevőként üzemeltetik.

Több mint ötödével nőtt a hazai építőipar 2018-ban

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az építőipari termelés tavaly 22,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, míg a múlt év decemberében az építőipari termelés volumene 17,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a novemberi 27,5 százalékos növekedés után.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az építőiparban további béremelkedésre és a szektor fehéredésére számítanak a szakértők a következő években a munkaerőhiány és a hatékonyság fokozódásával párhuzamosan.

Megmenekülhet a nagy múltú szarvasi gyár

A héten Babák Mihály, Szarvas polgármestere, valamint Dankó Béla országgyűlési képviselő közösen tárgyalt Bodó Sándorral, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkárával, továbbá helyettesével, Marczinkó Zoltán Istvánnal a hetekben bezárt, nagy múltú Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-ről.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. üzeme Forrás: MTI/Rosta Tibor

Babák Mihály elmondta, jelenleg azokat a lehetőségeket vették számba, miszerint a későbbi befektetőket – akik hasonló tevékenységet folytatnának, mint a Vasipari – milyen módon tudnák támogatni. A polgármester kiemelte, nem a cég megbízásából mentek tárgyalni, mivel a társaság még nincs csődeljárás és végelszámolás alatt sem, vezetői pedig jelenleg a reorganizáción dolgoznak.

Országos sztrájk volt Belgiumban

Minden szektorra kiterjedő, általános sztrájk bénította meg a hét közepén Belgiumot, amely már reggel óriási fennakadásokat okozott Brüsszelben és az ország más részein. A munkabeszüntetéshez a légiforgalmi irányítók is csatlakoztak, ezért teljesen leállt a légiközlekedés az országban.

Üres indulási csarnok a brüsszeli Zaventem repülőtéren Forrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

A brüsszeli Zaventem repülőtér azt közölte, hogy 591 utas-, illetve teherszállító járatot kellett törölniük, ami mintegy 60 ezer utazót érintett. Mindemellett Brüsszelben egy metróvonalon nem közlekedtek szerelvények, illetve a buszok és a villamosok többsége sem járt.

Új nevet kap a Takarékbank

Névváltoztatásról döntött rendkívüli közgyűlésén a Takarék Csoport központi bankja. Erre azért volt szükség, mert a csoport üzleti stratégiája alapján a jelenlegi takarékszövetkezetek és regionális bankok fokozatos egyesülésével 2020-ra országosan elérhető, univerzális kereskedelmi bankot hoznak létre, amelynek Takarékbank lesz a neve.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A központi bank ezért lemondott az eddig használt Takarékbank Zrt. elnevezésről, és az MTB Zrt. nevet vette föl – fogalmaz a társaság közleménye.

Még sosem ment ilyen jól a Starbucksnak

Kevin Johnson 2017 áprilisában váltotta Howard Schultzot az amerikai Starbucks élén. Schultz távozása óta pedig nagyot ment a cég, a hét elején minden idők legmagasabb részvényárát érte el.

A Starbucks logója Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

Johnson vezetése alatt a vállalat sikeresen bővült Kínában a mobilos szállítási rendszer bevezetésének köszönhetően, és részben ennek tudható be a korábbiaknál nagyobb siker a részvényáraknál is.

Nőttek a héten az üzemanyagárak

A Mol szerdán is, és pénteken is bruttó 2-2 forinttal emelte meg a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

A változással a benzin átlagára 349 forintra, a gázolajé 387 forintra drágult literenként.