Vitaest, ahol robot és ember vívott szócsatát. Ön szerint ki nyert?

mesterséges intelligencia
Vágólapra másolva!
Az IBM legújabb projektje bebizonyította, hogy nemcsak az emberek képesek nagyszerűen érvelni egy téma mellett vagy éppen ellene. Nemrég Narish Natarajan, a 2016-os vita világbajnokság győztese mérte össze tudását az IBM Project Debater nevű mesterséges intelligenciával felvértezett gépével.
Vágólapra másolva!

Az IBM szerint a Project Debater az első olyan mesterséges intelligencia (MI), amely valóban képes vitába elegyedni az emberrel. Ugyan az összecsapás közel sem volt egyoldalú, de mégis az ember tudott diadalmaskodni a gép fölött, annak ellenére, hogy az MI egyre összetettebben tud érvelni egy-egy téma mellett.

A Project Debater 2012 óta létezik és azóta folyamatosan dolgoznak a rendszeren.

Arra lett kitalálva, hogy idővel majd legyen képes önállóan beszédeket "írni" és verseket elszavalni, valamint vitázni az emberekkel egy adott témában.

illusztráció Forrás: Origo

Ahhoz, hogy valóban felvegye a versenyt, a Project Debater adatbázisában újságcikkek is a mesterséges intelligencia rendelkezésére állnak, de képes meghallgatni, majd reagálni arra is, amit a vitapartnere mond.

Viszont nem csatlakozik az internetre, így nem tud onnan menet közben adatokat kinézni, vagy éppen fellapozni a Wikipédiát.

Legutóbb a vita témája az volt, hogy az óvodákat állami támogatásban kell-e részesíteni, vagy nem. A témát 15 perccel a vita kezdete előtt közölték a felekkel, majd Natarajan és a Project Debater 4-4 percet kaptak nyitóbeszédük elmondására. Ezután újabb 4 percük volt reagálni a másik érvelésére, majd további 2 perc jutott a téma lezárására.

Kezdés előtt a közönséget arra kérték, hogy tegyék le voksukat pro és kontra a vitázók mellett, majd a végén ugyanezt meg kellett tenniük újra, és az alapján hirdettek győztest, hogy ki tudott több embert maga mellé állítani. A Project Debater amellett érvelt, hogy az óvodáknak államilag támogatottnak kellene lennie, Natarajan pedig ez ellen állt ki.

A vita kezdete előtt a közönség 79 százaléka értett egyet a mesterséges intelligenciával, míg csak 13 százalékuk voksolt a Natarajan által képviselt álláspontra.

A vita végén a közönség 62 százaléka állt ki a mesterséges intelligencia véleménye mellet, míg 30 százalékra duzzadt Natarajan tábora, így a vitát ő nyerte, hiszen 17 százaléknyi embert meg tudott győzni az ő álláspontjának helyességéről.