Összeomlott az autógyártó

használtautó-kereskedés, használtautó
Vágólapra másolva!
A vártnál rosszabb szabad cashflow- és nyereség-előrejelzést tett közzé az idei évre vonatkozóan a Fiat Chrysler, emiatt zuhanórepülésre váltott az árfolyama a New York-i és a milánói tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Az olasz-amerikai autógyártó közölte, hogy több mint 6,7 milliárd eurós kamat- és adófizetés előtti eredményre (EBIT) számít az idei évre, de ebbe nem számít bele a Magneti Marelli olasz autóipari beszállító eladásából származó bevétel. Elemzők ennél nagyobb összegre, 7,3 milliárd euróra számítottak.

A szabad cashflow több mint 1,5 milliárd euró lehet idén, ami kevesebb a tavaly elért 4,4 milliárd eurónál. Ennek az az oka, hogy a vállalat tőkeberuházásai nagyobbak lesznek, és ki kell fizetni a károsanyag-kibocsátási ügyekkel kapcsolatos büntetéseket és más költségeket.

A nyilvánosságra hozott, a negyedik negyedéves és a tavalyi éves eredményeket tartalmazó gyorsjelentés viszont nagyjából összhangban állt az elemzői várakozásokkal.

Forrás: Shutterstock

A Fiat Chrysler a negyedik negyedévben éves összevetésben 6 százalékkal, 30,6 milliárd euróra növelte nettó árbevételét. A kiigazított kamat- és adófizetés előtti eredmény 7 százalékkal, 2,02 milliárd euróra, a tiszta nyereség pedig 61 százalékkal, 1,29 milliárd euróra emelkedett. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) értéke 61 százalékkal, 82 eurócentre emelkedett, a kiigazított EPS pedig 49 százalékkal, 1,04 euróra nőtt.

A tavalyi egész évben a Fiat Chrysler 4 százalékkal, 115,4 milliárd euróra növelte bevételeit, kamat- és adófizetés előtti eredménye 3 százalékkal, 7,28 milliárd euróra, adózás utáni nyeresége ugyancsak 3 százalékkal, 3,63 milliárd euróra emelkedett.

A kiigazítások után az egy részvényre jutó higított nyereség 3,2 euró volt, szemben az egy évvel korábbi 2,41 euróval. A profit oroszlánrésze, 85,5 százaléka Észak-Amerikából származott.
Az FCA-részvények 12,20 százalékos mínuszban, 13,38 eurón zártak csütörtökön a milánói tőzsdén.