Milliókat érintő, új földszabályozás készül

ÉPÜLET üzem
Győr, 2015. november 27. Új megmunkáló gépsor a Rába Futómű Kft. győri üzemében 2015. november 27-én. Befejeződött a Rába Járműipari Holding Nyrt. mintegy 4 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásokat is felhasználó fejlesztése, amely a futómű- és a járműgyártó üzletágakat érintette, és ötven új munkahelyet teremtett. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Kínában is beköszöntött az új év, az AutoWallis pedig a budapesti Értéktőzsdére ment, és a vállalat részvényeivel már csütörtök óta lehet kereskedni. Kiderült az is, hogy nőtt tavaly a kiskereskedelem forgalma, az Európai Unió pedig elkaszálta a Siemens és az Alstom vasúti üzletágainak összeolvadását. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

A kabinet továbbra is az adócsökkentés kormánya akar maradni

Varga Mihály pénzügyminiszter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évértékelőjén elmondta, hogy a kabinet az adócsökkentés kormánya kíván maradni, és a legnagyobb adócsökkentő cím mellé néhány éven belül szeretné megszerezni a legnagyobb adóadminisztráció-csökkentő címet is.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

Beszélt arról is, hogy évek óta minden makrogazdasági adat jól alakul. A tavalyi harmadik negyedévi 5,2 százalék a harmadik legmagasabb ütem az EU-ban. A 2018-as növekedés akár a 4,6 százalékot is meghaladhatja, és egyes elemzők szerint az idei is nagyobb lehet a vártnál.

Nem egyesítheti vasúti üzletágát a Siemens és az Alstom

Elutasította a német Siemens és francia konkurense, az Alstom vasúti üzletágainak egyesülését az Európai Bizottság, mondván, hogy az ellentétes lenne az unió belső piaci versenyszabályaival.

illusztráció Forrás: Origo

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos elmondta, hogy a bizottsághoz számos panasz érkezett a vizsgálata során ügyfelektől, versenytársaktól, iparági szövetségektől, szakszervezetektől, valamint egyes európai országok versenyhatóságaitól, hogy a lépés a kisebb rivális cégek kiszorításához, az innováció lassulásához, áremelkedéshez és a kínálat szűküléséhez vezetne.

Magyarország a hetedik legnépszerűbb beruházási célpont a világon

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára közölte, hogy 2010 óta pénzügyileg és gazdaságilag folyamatosan erősödik az ország.

illusztráció Forrás: Pixabay

Kiemelte, hogy Magyarország ma a hetedik, legnépszerűbb beruházási célpont a világban, a munkanélküliség a 2010-es 12 százalékról 3,6 százalékra csökkent, és hatodik éve folyamatosan nőnek a bérek.

Nagyot nőtt tavaly a hazai kiskereskedelmi forgalom

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

Ezzel együtt tavaly 6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt.

Nagy változás a vényköteles gyógyszereknél

2019. február 9-től az Európai Unió minden országában, így Magyarországon is, minden egyes vényköteles gyógyszert tartalmazó dobozt egyedi azonosítóval kell ellátni, amellyel a gyógyszerek végfogyasztók részére történő átadáskor ellenőrizhető azok származása.

illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az azonosítás célja, hogy ne kerüljön hamisított készítmény a gyógyszerellátás rendszerébe. A rendszer a rendelkezésre álló adatok alapján mintegy 4600 gyártóhelyet, 177 ezer patikát és éves szinten mintegy 17 milliárd doboz gyógyszert érint uniós szinten.

Válságban a kormányoknak és a jegybankoknak együtt kell fellépniük

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Lámfalussy-konferencián mondott beszédében kiemelte, hogy a 2008-tól kibontakozó pénzügyi-gazdasági válság egyik fő tanulsága, hogy gyorsan kell intézkedni, ahogy azt az Egyesült Államokban is tették.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország ugyan még nem tagja az eurózónának, de valamikor, a következő évtizedekben bevezeti majd az eurót – mondta Matolcsy György.

Újabb bankot vett az OTP

Az OTP Bank adásvételi szerződést írt alá a héten a Sociéte Generale Csoport moldáv leánybankja, a Mobiasbanca - Groupe Societe Generale S.A. (SGMB) 87,85 százalékos részesedésének megvásárlásáról.

illusztráció Forrás: MTI/Róka László

Az SGMB univerzális bankként a lakossági és a vállalati piacon egyaránt aktív, 13,3 százalékos piaci részesedésével Moldova 4. legnagyobb pénzintézete.

Komoly többlettel zárt januárban a költségvetés

Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatása szerint az államháztartás egyenlege januárban 244 milliárd forint többlettel zárt. A pénzügyminiszter megjegyezte, hogy az elmúlt húsz évben először történt meg, hogy januárban az előzetes kifizetések miatt nem deficit, hanem többlet van a költségvetésben.

illusztráció Fotó: Szabó Balázs [origo]

A tavalyi év hasonló időszakához képest 200 milliárd forinttal több adóbevétel folyt be, elsősorban az áfa mértéke volt jelentősen több, de a személyi jövedelemadó és a jövedéki adóbevételek is jelentősen nőttek.

Kínában is beköszöntött az új év

A hagyományos kínai holdnaptár szerint idén február 5-én kezdődött a holdújév, amely az állatövi jegyek szerint ezúttal a disznó éve lesz.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A világ lakosságának mintegy negyede hatalmas ünnepségekkel és számos hagyományos ceremóniával búcsúztatta az előző évet, és köszöntötte az újat. Az évkezdet hetében a távol-keleti tőzsdék zömmel zárva voltak.

Kiderült, mekkorát nőtt idehaza a fizikai dolgozók és a középvezetők átlagbére

Bérnövekedés mindkét csoportba tartozó munkavállalóknál volt, és nagyobb mértékű volt, mint az egy évvel korábbi. A fizikai munkások bére átlagosan 11 százalékot nőtt, míg a középvezetőké 7,1 százalékot.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A felmérés során vizsgálták a középvezetők bérszerkezetének változását is. Az így kapott adatokból kitűnik, hogy a kiegészítő bérelemeknek (bónusz, jutalom, bérpótlékok stb.) a középvezetők javadalmazásában is érezhető szerep jut: arányuk az egy évvel korábbi 8-ról 11 százalékra emelkedett.

Óriásit bukott a Ryanair

A bér- és kerozinköltség jelentős mértékű emelkedése miatt 68 millió eurós üzemi veszteséget jelentett a Ryanair-csoport a december 31-ével végződött harmadik pénzügyi negyedévről. A légitársaság a honlapján közzétett eredmény-kimutatása szerint 1,5 milliárd euró bevételre tett szert a tavaly október-decemberi időszakban, 12 százalékkal többre, mint egy évvel korábban.

illusztráció Forrás: AFP/Andreas Arnold

A költségszint ugyanakkor 30 százalékkal emelkedett és 1,6 milliárd eurót tett ki. Üzemi szinten így a Ryanair és a Lauda alkotta csoport 68 millió eurós veszteséget termelt az egy évvel korábbi 126 milliós nyereség után. Az adózott eredmény pedig csoportszinten 66,1 millió euró veszteséget mutatott. Egy évvel korábban még 105 milliós nyereségről adtak számot ugyanebben az időszakban.

Milliókat érintő, új földszabályozás készül

Nagy István agrárminiszter szerint hamarosan a parlament elé kerülhet az osztatlan közös birtokokra vonatkozó új szabályozás tervezete. Ez pedig azt jelenti, hogy rövidesen rendeződhet a több mint 4 millió embert érintő osztatlan közös tulajdonú birtokok helyzete.

Nagy István agrárminiszter fotó: Talán Csaba

A már az egyeztetéseken túljutott törvényjavaslat szerint nem lesz kötelező az osztatlan tulajdon kivezetése, csak kérelemre. Az eljárásokat pedig a mostani több mint 2,5 év helyett egy évre tervezik rövidíteni, és kiterjesztik majd az erdőbirtokok rendezésére is – jelezte Nagy István agrárminiszter.

A Brussels Airlines járatai kétharmadát törölte a jövő heti országos sztrájk miatt

Százötven járatát törölte a Brussels Airlines belga légitársaság a szerdára tervezett országos sztrájk miatt.

illusztráció Forrás: AFP/Ben Stansall

A helyi napilapok arról számoltak be, hogy a járattörlések több mint 11 ezer utast érintenek, akik átfoglalhatnak másik dátumra vagy visszatérítést is kérhetnek.

Tőzsdére lépett az AutoWallis

Csütörtöktől már forognak az autóipari befektetésekre szakosodott AutoWallis Nyrt. új, 15,8 milliárd forint összegű tőkeemeléséből származó részvényei a Budapesti Értéktőzsdén.

illusztráció Forrás: MTI/Jászai Csaba

A csoport által képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a MINI, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Ssangyong és a Sixt rent-a-car.

Drágultak az üzemanyagok

Pénteken bruttó 3 forinttal emelte a 95-ös benzin és bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL. Az emeléssel a benzin ára 345 forint, a gázolajé 383 forint lett.

illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

A KSH adatai szerint az ipari termelés volumene 5,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt tavaly decemberben az előző év azonos időszakához képest.