Lendületes növekedés az ipari termelésben

CTP CTPark Üllő ipari park
Vágólapra másolva!
Megugrott az ipari termelés az elmút decemberben. Az ipari kibocsátás jelentősen meghaladta az egy évvel korábbi mértéket, jelentette Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés volumene 5,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt tavaly decemberben az előző év azonos időszakához képest.

Az előző hónaphoz, novemberhez képest 2,5 százalékos volt a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított növekedése.

A tavalyi év egészében 3,6 százalékkal haladta meg az ipari kibocsátás az előző évit a 2017-es 4,6 százalék után.


Az ipari termelés tavaly decemberi növekedési üteménél csak három hónapban, januárban, áprilisban és júliusban volt nagyobb az elmúlt évben.

A munkanaphatástól megtisztított növekedés csak tavaly januárban volt nagyobb a decemberinél.

A feldolgozóipari alágazatok többsége hozzájárult a termelés decemberi növekedéshez - fűzte hozzá a KSH. A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása gyorsult az előző havi 3,3 százalékhoz képest. Az elektronikai és optikai termékek gyártása jelentősebben, az élelmiszerek és a dohánytermékek gyártása szerényebb mértékben nőtt - tették hozzá.

Kiváló eredményeket produkált a hazai ipari termelés 2018-ban Forrás: Origo

A növekedés mértéke meghaladta a várakozásokat

A várakozásoknál lényegesen gyorsabban, 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés decemberben, munkanaphatással megtisztítva a növekedés 5,7 százalék volt - írja az adatokra reagálva Suppan Gergely, a Takarékban elemzője.

Szezonálisan és munkanaphatással megtisztítva az előző hónaphoz képest 2,5 százalékkal bővült az ipari termelés, míg a 2015. évi átlagos szintet 13,1 százalékkal, a 2010-es átlagot pedig 38,3 százalékkal múlta felül.

A negyedik negyedévben összességében jelentősen gyorsult az ipari termelés a harmadik negyedévhez képest.

Így a GDP növekedése a tavalyi utolsó negyedévben elérhette az 5 százalékot, a tavalyi év egészében pedig a 4,8 százalékot.

Az ipari termelés alakulása Magyarországon az elmúlt években Forrás: MTI

A gépkocsik károsanyag kibocsátásának új mérési szabályzatának (WLTP) hatása a várakozásunknak megfelelően átmenetinek bizonyult a KSH előzetes közlése szerint, mivel a járműgyártás kibocsátása nagyobb ütemben nőtt az előző hónapokhoz képest.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Idén új gépkocsi modellek hazai gyártása és további feldolgozóipari kapacitások üzembe helyezése – a tavalyi évben a tavalyi uniós forrásbeáramlással közel egyező mértékű, 4 milliárd eurót meghaladó működőtőke beruházásról született döntés –, valamint a robosztus belső kereslet adhat további lendületet az ipari termelésnek, amit a némileg csökkenő, de továbbra is igen magas bizalmi indexek is tükröznek.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

Ezzel szemben a meredeken csökkenő európai konjunktúra, a globális és a kínai gazdasági növekedés lassulása, valamint döntően közvetett hatások miatt a brexit körüli bizonytalanság jelentős kockázatokat jelenthet.

Idén 4,8 százalékos növekedés várható az ipari kibocsátásban a tavalyi 3,6 százalék után

- fűzte hozzá az elemző.