Kiderült, a fizikai dolgozók vagy a középvezetők bére nőtt-e jobban?

Roszatomos fejlesztés
Budapest, 2016. június 15. A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft., a Roszatom orosz atomenergetikai konszern magyarországi leányvállalata dolgozói végszerelik az új novovoronyezsi atomerőmű számára készült négy nagy teljesítményű hűtővízszivattyút Budapesten 2016. június 15-én. A 3+ generációs, a majdani Paks II-höz hasonló közép-oroszországi atomerőműben a hűtőrendszert látják el vízzel a magyar szivattyúk, amelyek mindegyike másodpercenként 10 köbméter vizet szállít. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Bérnövekedés mindkét csoportba tartozó munkavállalók esetében történt, és nagyobb mértékű volt, mint az egy évvel korábbi.
Vágólapra másolva!

A negyedik negyedévben 993 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből, melyet eljuttatott az Origóhoz.

Ez 11 százalékos növekedést jelent 2017 hasonló időszakában tapasztalt 892 forinthoz képest.

A növekedés azonos mértékű volt a szakmunkások, illetve a betanított munkások körében.

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások (FEOR 8-as főcsoportba soroltak) 1030 forintos, míg a betanított munkát végzők (FEOR 9-es főcsoport) 955 forintos átlagos órabérre számíthattak.

Egy felmérés szerint, nagyobb mértékben nőtt a fizikai dolgozók órabére tavaly, mint a középvezetőké Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Régiók szerint ugyanakkor jelentősen, akár 40 százalékkal is eltérhetnek az órabérek: míg Dél-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön 800 forint körüli átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték a Közép-Dunántúlon már átlépte az 1100 forintos szintet is. A szakmunkások Nyugat- és Közép-Magyarország kiemeltebb régióiban pedig már 1200 forintnál magasabb átlagos órabérrel számolhatnak.

– magyarázza G.Nagy Balázs, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója. "Ez a tény, valamint a vállalatok jelentős részét érintő munkaerőhiány és a felgyorsult fluktuáció azt valószínűsíti, hogy a hagyományos januári béremelések nyomán az első negyedévben újabb ugrás következik be az órabérek szintjében."

A BDO Magyarország a középvezetők bérnövekedésének mértékét vizsgálta.

Tavaly év végére immár a felsőbb fizetési kategóriákban is jelentősen gyorsult a bérnövekedés üteme.

Illusztráció Forrás: Cultura Creative/Daniel Ingold

A BDO Magyarország több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében,

2017 negyedik negyedévéhez képest 7,1 százalékos bérnövekedést tapasztalt, szemben az egy évvel korábbi, 4,5 százalékos emelkedéssel.

„2017 végére még mindössze 4,5 százalékos bérnövekedést tapasztalhattunk ebben a körben, ám a mostani adatok azt mutatják, hogy a dinamikus bérnövekedés a középvezetői szintet is elérte" – mutat rá Hajnal Péter, a cég könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere.

"Ez a mérték azonban még mindig elégtelennek tűnik a munkaerő megtartásához: a kilépők aránya a vizsgált körben már átlagosan 4,7 százalékon ál, szemben a tavalyi 3,8 százalékos rátával. Ezért 2019-ben a bérek emelkedésének további gyorsulására számítunk a szellemi munkát végző középvezetők körében." - tette hozzá.

A felmérés során vizsgálták a középvezetők bérszerkezetének változását is. Az így kapott adatokból kitűnik, hogy a kiegészítő bérelemeknek (bónusz, jutalom, bérpótlékok stb.) a középvezetők javadalmazásában is érezhető szerep jut: arányuk az egy évvel korábbi 8-ről 11 százalékra emelkedett.