Nagyot nőtt a kiskereskedelem forgalma tavaly

Hat szektor viszi el az online kiskereskedelem kétharmadát
Vágólapra másolva!
2017-ben 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a naptárhatástól megtisztítva a növekedés 5,7 százalék volt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ezzel együtt a tavalyi évben 6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt.

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek eladásai 9,1 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben, ezen belül decemberben 8,0 százalékkal éppúgy, mint októberben és alig különböző mértékben a novemberi 8,2 százaléktól.

A tavalyi negyedik negyedév havi adatait meghatározta a magas bázis: 2017 három utolsó hónapjában kétszámjegyű növekedés volt a nem élelmiszer jellegű cikkeket árusító boltok forgalmában. A kiigazítatlan adatok szerint a múlt év egészében 9,0 százalékos volt a nemélelmiszer-termékek értékesítésének növekedési üteme a decemberi 7,2 százalékos eredményt beleszámítva.

Illusztráció dreamstime

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számolt forgalma naptári kiigazítással decemberben nem változott az egy évvel korábbihoz képest, a múlt év egészét tekintve 3,4 százalékkal nőtt a 2017-es 3,2 százalék után. A nyers adat nyolc hónapja a legalacsonyabb, 0,3 százalékos decemberi emelkedést jelez az egész éves 3,3 százalékon belül.
Az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene decemberben, az egész tavalyi évben 6,4 százalékos volt a növekedés. A nyers adatok alig különböző 4,7, illetve 6,2 százalékos növekedést mutatnak.

Idén is jó évre lehet számítani a kereskedelemben

Némileg lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme a tavalyi évhez képest. A meglepetést az okozta, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma stagnált az egy évvel korábbihoz képest, ami azt is tükrözheti, hogy a háztartások lényegesen többet fogyasztottak a vendéglátásban - írja a KSH adataira reagálva Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Idén is jó évre számíthat a szektor

Ugyanakkor a nemélelmiszer-üzletek 8 százalékos forgalomnövekedése továbbra is robosztus, míg az üzemanyag-kiskereskedelmi üzletek forgalma 4,9 százalékkal bővült. A tavalyi évben összesen 6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, míg a 2015. évi átlaghoz képest 19 százalékkal, 2010-hez képest pedig 30,9 százalékkal magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

Idén a reálbérek növekedése 6 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat a várakozásunk szerint, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése is folytatódhat, azonban ennek mértéke 4,3 százalékra lassulhat - írja az elemző.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Az újautó-regisztrációk pedig az első hónapban 9,2 százalékkal emelkedtek, noha szeptembertől az új károsanyag-kibocsátás méréséi szabályozások (WLTP) bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból, ami átmeneti visszaesést okozott a forgalomba helyezések számában.

A kiskereskedelem folytatódó dinamikus növekedése összhangban van azon várakozásunkkal, hogy idén a GDP növekedése csak mérsékelten lassul, így a várakozásunk szerinti tavalyi 4,8 százalékos GDP-növekedést idén 4,2 százalékos növekedés követheti. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti.