Fyre Festival: Így lett az életre szóló élményből rémálom a Bahamákon

Fyre Festival, modellek
Vágólapra másolva!
Gyönyörű modellek, gourmet ételek, luxusvillák és a legmenőbb zenekarok a Bahamák egyik legszebb szigetén, amelynek egykoron nem más volt a tulajdonosa, mint a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar. A Fyre Festival életre szóló élménynek indult fiatalok ezrei számára, akik hajlandóak voltak több ezer dollárt fizetni azért, hogy ott lehessenek az évszázad buliján. Ami viszont a helyszínen fogadta őket, maga volt a rémálom. Az Origónak exkluzív interjút adott Elise Darma, akit szintén csúnyán rászedtek a zenei fesztivállal. Következik a Fyre Festival története, és az, hogyan segített egy maréknyi befolyásos Instagram-véleményvezér átverni egy teljes generációt.
Vágólapra másolva!

Billy McFarland, a Fyre Fesztivál alapítója ambiciózus fiatal vállalkozó volt, aki 2014-ben Magnisis néven elindította saját startupját. A célja az volt, hogy az ezredfordulós generáció számára létrehozzon egy olyan bankkártyát, amelynek segítségével a felhasználó egy elit csoport tagjának érezheti magát.

Billy 2015 májusában találkozott történetünk másik főszereplőjével, az amerikai rapperrel, Ja Rule-lal.

Ők ketten 2016 novemberében a The Web Summiton beszéltek először arról, hogy egy új platformon dolgoznak, amely megkönnyítené zenészek foglalását, lekötését rendezvényekre. Ez az alkalmazás a Fyre nevet kapta, és nem sokkal ezután született meg a Fyre Fesztival ötlete, amely elsősorban az alkalmazás promotálására szolgált volna.

Sorrendben: Matthew Assante, Waka Flocka, Billy McFarland és Ja Rule Forrás: Getty Images/Chance Yeh

A Fyre Festival, ahogyan Billy megálmodta, egy két hétvégéből álló zenei fesztiválnak indult, ahol a résztvevők magánszigeten, luxuskörülmények között élvezhetik a neves fellépők koncertjeit.

A Fyre csapata 2016 elején bízta meg Delroy Jacksont, hogy találjon megfelelő helyszínt, a választás pedig Norman's Cayre, az egykoron a kolumbiai drogbáró, Pablo Esobar birtokában álló magánszigetre esett. Ekkor már javában tombolt az influencerőrület a közösségimédia-oldalakon, Billy pedig ezt a hullámot kívánta meglovagolni.

Felbérelte a legnépszerűbb Instagram-véleményvezéreket, köztük olyan világhírű modelleket, mint Bella Hadid, Kendall Jenner, Emily Ratajkowski és Hayley Bieber, valamint egy tucatnyi más influecert is, majd velük és egy profi stábbal, valamint néhány közeli barátjával kiutazott a Bahamákra. A csapat 2016 decemberében érkezett meg a szigetre, ahol fotósorozatot és különböző marketinganyagokat készítettek. Az első Fyre Festival-os anyag nem sokkal ezután, 2017. január 4-én került ki a közösségi oldalakra. És itt kezdődtek az első gondok.

Billy azt állította, hogy 10 millió dollárért vették meg Escobar korábbi szigetét, ez viszont nem volt igaz.

A szigetet bérelték, azzal a feltétellel, hogy a promóciós anyagokban nem említik meg Escobar nevét. Azonban az első adandó alkalommal, tehát a Fyre Festival legelső marketinganyagában a kolumbiai drogbáró nevével indítottak, így felbontották velük a szerződést, és kitették őket a szigetről. Emiatt a csapatnak rövid időn belül új helyszínt kellett találnia.

Maga a marketingkampány viszont óriási siker volt. Négyszáz influencer, modell, színész és sportoló egyszerre osztott megy egy narancssárga képet az Instagrammon, alatta a felirattal: csatlakozz hozzám a @fyrefestivalon, www.fyrefestival.com.

Az internet valósággal felrobbant, mindenkit az érdekelt, hogy pontosan miről is van szó, hol lehet jegyet szerezni az eseményre, és mikor rendezik meg a fesztivált.

Elise Darma, amerikai Instagram-influencer és az EliseDarma.com alapítója már azelőtt hallott a fesztiválról, mielőtt kikerültek volna az Instagram-posztok a modellek adatlapjára. Az Origónak adott interjújában elmondta, hogy egyik barátja – aki a fesztivál jegyeladásait lebonyolító cégnél dolgozott – 2016 decemberében írt neki egy üzenetet, miszerint tud intézni 8 embernek fesztiválcsomagot 500 dollárért fejenként.

Fyre Festival Forrás: Fyre Festival

A csomag részét képezte: a belépőkártya, magánrepülős utazás Miamiból a szigetre, saját tengerparti villa, valamint a legjobb minőségű ételek és italok.

„Kitűnő ajánlatnak hangzott, talán még túl jónak is, hogy igaz legyen. Mindannyian szkeptikusak voltunk, és kicsit tartottunk tőle, hogy átverés az egész. Viszont bíztunk a személyben, aki ajánlotta nekünk a jegyeket, 500 dollár pedig nem tűnt borzasztóan nagy összegnek, hát belevágtunk” – mondta Elise az Origónak.

Sokan voltak így vele, ráadásul a narancssárga kép után a kampányban részt vevő modellek adatlapjait és a legnevesebb újságok címlapjait ellepték a Bahamákon készült fotósorozat képei, és nem sokkal később megjelentek az első fellépők nevei, köztük olyan világsztároké, mint a Blink 182, Major Lazer vagy a Disclosure. Valóságos roham indult a jegyekért, és két nap alatt a 95 százalékuk el is kelt.

View this post on Instagram

Girlsssss

A post shared by elsa hosk (@hoskelsa) on

Ahogyan a Netflix, a FYRE: The Greatest Party That Never Happened című saját gyártású dokumentumfilmjében bemutatta, a fesztiválozók különböző csomagok közül választhattak. Kétszemélyes rusztikus sátor, magánházak, a legdrágább pedig 250 ezer dollárért egy jacht saját szakáccsal és személyzettel volt.

Miközben a fiatalokat teljesen beszippantotta a narancssárga köd, Billynek és a Fyre-csapatnak nyolc héttel a fesztivál kezdete előtt új helyszínt kellett keresni, mert az előző szigetről kirúgták őket, és a semmiből kellett ismét felépíteni az infrastruktúrát, a sátrakat, a színpadot, és minden mást. Több szigetet is megnéztek, majd végül Great Exumára esett a választás, és 45 nappal a Fyre Festival kezdete előtt elkezdték megszervezni a bulit. Great Exuma viszont nem éppen az a meseszép sziget volt, mint amit Billy eladott a fiataloknak.

Great Exuma sziget, Bahamák. A Fyre Festival helyszíne Forrás: Flickr/James St. John

A helyszín egy korábban bedőlt építkezésnek a területén volt, egy dombos részen a tengerparton minden különösebb infrastruktúra nélkül. A vendégeknek elkezdték felállítani a sátrakat, amelyek a helyhiány miatt egyáltalán nem olyanok lettek, mint amilyeneket a Fyre meghirdetett. Csak tetézte a gondokat, hogy a fesztivál éppen Great Exuma legforgalmasabb hétvégéjére esett, a „National Regatta” napjaira. Ez annyit jelentett, hogy minden Airbnb, villa, lakás és hotelszoba már hónapokkal előre le volt foglalva.

Billy viszont villacsomagokat adott el, ezért 500 házat kellett volna találnia a szigeten erre az időszakra.

Hogy még rosszabb legyen a helyzet, a sátras csomagokból is túl sokat értékesítettek, egyszerűen nem állt rendelkezésre elég sátor. Majd Billy bejelentette, hogy minden egyes influencernek, vagyis nagyjából 250 embernek, ingyen lakhatást kell biztosítani, hiszen ez volt a fizetségük a reklámért cserébe. A Fyre csapata a tengerparton ígért nekik egy hálószobás, három személyes házat, amelyek sosem léteztek.

A legmenőbb modellek reklámozták a fesztivált, akiket külön fotózásra is elvittek a Bahamákra Forrás: Fyre Festival

Vészesen közeledett a fesztivál kezdete, és minden téren csúszásban voltak. A sátrak egy részét még nem állították fel, kevés volt az ivóvíz, túl drágának bizonyult az ételszállító, akikkel szerződtek, ezért újat kellett keresni.

A Fyre Festival előestéjén pedig hatalmas eső zúdult a szigetre, a már felállított összes sátor belseje, a matracok és a szőnyegek is eláztak.

Elise Darma és barátai Miamiból repültek a Bahamákra. Itt szembesültek először azzal, hogy lehet nem azt kapják, amire befizettek. Az elázott sátrakról és ágyakról készült képek elkezdtek terjedni a Twitteren, így a gépre váró fesztiválozókhoz is eljutott a hír. Magánrepülő helyett egy Spirit nevű légitársaság lepukkadt gépeire szállították fel az utasokat, de a hangulat jó volt, a többség még mindig bízott abban, hogy minden rendben lesz.

Többen zenét játszottak a telefonjukról, előkerültek az alkoholos italok is, jó hangulatba telt az út egészen addig, amíg meg nem érkeztünk a fesztivál területére” – mesélte Elise Darma.

Ami ott fogadta a fesztiválozókat, az teljesen az ellentéte volt annak, mint amit addig hirdettek. Ameddig a szem ellát, fehér sátrak egymás hegyén-hátán, nyoma sem volt luxusvilláknak, a munkások teherautói még mindig ott álltak, és javában tartott a sátortábor építése. A zűrzavar közepén állt egyetlen kék ház, az előtt gyülekeztek az emberek. A környéken szervezőket sem lehetett látni, senki sem tudta, hova kell menni, és kit kell keresni. Csak néhány lány sürgölődött a fesztiválozók körül tequilás üvegekkel, ők próbálták meg itatni a vendégeket, és életben tartani a hangulatot.

Azt mondta, hogy mindenki, akinek villacsomagja volt, menjen és szerezzen magának egy sátrat. Ekkor mindenki fogta a csomagját, elkezdett rohanni a sátrak irányába, mivel nem lehetett tudni azt sem, hogy lesz-e elég sátor mindenkinek” – idézte fel az eseményeket Elise.

Aki talált magának sátrat, hamar rádöbbent, hogy a hírek igazak voltak. Minden csurom víz volt, néhány helyen még a matracok sem voltak berakva, hanem egy helyen álltak kupacokban. Elise ekkor érzett először pánikhangulatot. Az emberek szó szerint verekedtek a sátrakért és a matracokért, többen sírtak vagy üvöltöztek egymással. A fesztivál akkor kapott igazán nagy sajtóvisszhangot, amikor az egyik vendég feltöltött egy képet az aznapi „luxus” vacsoráról. Két szelet pirítós, sajttal és zöldségekkel. Majd sorban kezdték el lemondani a fellépők a koncerteket.

„Nevetséges volt az egész. A szervezők azt mondták nekünk, hogy töltsünk a fesztiválkarszalagunkra pénzt, hiszen ezzel tudunk majd fizetni. Azt javasolták, hogy napi 500 dollárral számoljunk, tehát elvárták, hogy 1500 dollárt töltsünk fel. A bárokban egyetlen ital 15-20 dollárba került, New York-i árak voltak. Én személy szerint furcsállottam az egészet, ezért én csak 200-300 dollár töltöttem fel” – mondta Elise Darma az Origónak adott interjújában.

A Fyre szervezői a fesztivál előtt folyamatosan e-mailben bombázták a fiatalokat azzal, hogy tegyenek pénzt a kártyájukra, hiszen így tudnak majd részt venni a programokon. Néhány levélnek kifejezetten fenyegető hangvétele volt. A fesztiválozók összesen 800 ezer dollárt töltöttek a kártyákra, amelyet sosem kaptak vissza. Voltak, akik már az első estét sem töltötték a szigeten, hanem aki tudott, az foglalt magának járatot hazafelé, mivel, mint kiderült, a szervezők csak a fesztiválozók Bahamára szóló jegyét fizették ki, a hazaútról már nem gondoskodtak.

A szigeten éjszakázók reggel kapták meg az értesítést arról, hogy a Fyre Festivalt hivatalosan is törölték a szervezők, akik még reptéri transzfert sem biztosítottak.

Elise-ék egy helyi kamionosnak fizettek, hogy vigye el őket a reptérre, ahol a nap hátralevő részét töltötték, hiszen egyszerűen nem volt elég járat a fiatalok elszállításához. A nap végéhez közeledve itt is egyre feszültebb lett a hangulat, mindenki próbált magának jegyet szerezni a gépekre, senki nem akart még egy éjszakát a szigeten tölteni. Elise és barátai még aznap felszálltak egy Miamiba tartó járatra.

McFarlandot 2017 júliusában tartóztatta le az FBI, majd 2018 októberében 6 év börtönre ítélte a bíróság. Billy nagyjából 40 millió dollárt csalt ki a befektetőktől, és több per is folyik ellene. A fesztiválozók egy része a bankjának köszönhetően visszakapta a jegy árát, viszont a kártyáikra feltöltött pénzt már nem. A Fyre Festival miatt szintén szigorítottak az influencerekre vonatkozó szabályozásokon, akiknek azóta is fel kell tünteni, ha szponzorált tartalomról van szó.