Így dőlt össze a történelem egyik legnagyobb piramisjátéka

Bernie Madoff Expected To Plead Guilty To $50 Billion De-Fraud Of Investors The Media White Collar Crime Trial Investment Criminal Entering Law Recession Finance Crime Horizontal Financial Occupation Manhattan - New York City New York City USA Courthouse
NEW YORK - MARCH 12: Financier Bernard Madoff enters Manhattan Federal court on March 12, 2009 in New York City. Madoff is expected to plead guilty to all 11 felony charges brought by prosecutors on financial misdoings which could result in a sentence of 150 years in prison. (Photo by Mario Tama/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bernie Madoffra 2008 december 11-én csapot le a rendőrség 7 millió dollárt érő manhattani lakásában. Madoff évtizedeken át vitte a történelem egyik legnagyobb piramisjátékát és ez idő alatt 65 milliárd dollárt lopott el összesen 4 ezer befektetőtől. Olyan hírességeket is átvert, mint Steven Spilberg, Kevin Bacon, Gábor Zsazsa vagy éppen a L'Oreal birodalom örökösnője, Liliane Bettencourt. Hogyan tudott ennyi ideig létezni Madoff birodalma, miért bízott benne mindenki és mi vezetett a bukásához?
Vágólapra másolva!

Bernard „Bernie” Madoff 1938 április 29-én született Queens-ben. Már nagyon korán, 1960-ban 22 évesen megalapította saját vállalatát, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC néven. A cég beindításához szükséges 5000 dollárt (2017-ben ez nagyjából 41 ezer dollárt ért volna) alkalmi munkákkal kereste meg. Azonban hamar meggyőzte családját és barátait is arról, hogy érdemes nála befektetni a pénzüket. A kezdeti sikerek után az első kudarcra sem kellett sokáig várni, mert 1962-ben a tőzsde 20 százalékot zuhant a "Kennedy Slide" alatt, Bernie-t pedig apósa mentette meg a teljes csődtől.

Bernard Madoff Forrás: AFP/2009 Getty Images/Mario Tama

Madoffot - saját elmondása szerint - ezután kezdte el csak igazán zavarni, hogy cége ennyire kicsi és nincs a New York-i értéktőzsdén (NASDAQ). Viszont a siker érdekében sűrűn lehajolt az apróért. Vagyis a cége olyan megbízásokat is elvitt és teljesített, amikre egy nagyvállalat nemet mondott volna. A csúcsra vezető út úgy indult, hogy ő és testvére, Peter Madoff, elkezdtek elektronikus kereskedelmi platformokkal foglalkozni. Emiatt nagyon sok ügylet landolt náluk és a legtöbb nagy befektetési bank is megkereste őket.

Az üzlet annyira jól ment, hogy az 1980-as évek végére évi 100 millió dollárt keresett, majd 1990-ben a Nasdaq elnöke lett és ezt a szerepet töltötte be 1991-ben és 1993-ban is.

Máig nem biztos, hogy a Madoff-féle piramisjáték mikor kezdődött, hiszen míg Bernie a bíróságon 1991-et mondott, addig a könyvelője, Frank DiPascali szerint már 1975-ben is működött a rendszer, amikor őt felvették a céghez. Arról pedig még kevesebbet lehet tudni, hogy Madoff egyáltalán miért építette ki piramisjátékot, miközben rengeteg pénz keresett és sikeres volt az üzleti világban. Madoff maga is úgy nyilatkozott, hogy bőven volt mindig annyi pénze, hogy bármit megengedhessen magának és a családjának és ő sem tudja miért is volt igazán szüksége erre.

Mivel Madoff neves és elismert pénzügyi szakembernek számított, ezért nem volt gond azzal, hogy a befektetőket mindig meggyőzze: a pénzük jó helyen van nála. Madoff úgynevezett Ponzi-sémát, közismertebb nevén piramisjátékot alkalmazott. A befektetőknek 10-20 százalékos megtérülést ígért.

Bernard Madoff az ítélet előtt Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Mario Tama

Amikor a régebbi befektetők ki akarták venni a pénzüket, akkor Madoff ezt az új befektetők pénzéből finanszírozta. Így valódi haszon sosem volt, csupán a frissen kapott pénzt adta oda régebbi ügyfeleinek. Madoff azért is lehetett ennyire sikeres, mert befektetési portfóliója első ránézésre igen biztonságosnak tűnt. Csak neves cégek részvényeibe fektetett és ugyan a 10-20 százalék közötti megtérülés soknak számított, de nem tűnt teljesen lehetetlennek.

A U.S. Securities and Exchange Commission (SEC, az amerikai értéktőzsde felügyelet) már 1999 óta időről-időre vizsgálatot rendeltek el Madoff ellen. Harry M. Markopolos volt az első, aki jelentette a SEC-nek a csalást még 2000-ben. Kiszámolta, hogy Madoff minden bizonnyal hazudik, ám a tőzsdefelügyelet figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést. Ezt több, a SEC-nek írt levél is követte, köztük egy 2005-ös, amelyben Madoff vállalatát már a világ legnagyobb piramisjátékának nevezte.

Markopolos rávilágított arra is, hogy Madoff cége nyereséget jelentett akkor is, amikor az S&P zuhant, ennek pedig semmilyen matematikai magyarázata nem lehet.

Szerinte egy másik komoly figyelmeztető jel volt az is, hogy Madoff cége nem jelölte meg, hogy mennyi jutalékot kérnek. A befektetési alapok esetében ez a teljes összeg 1 százaléka, valamint a profit 20 százaléka lett volna. Mindemellett Madoff óriási kölcsönöket vett fel európai bankoktól, erre pedig szintén nem lett volna szükség, ha valóban annyira jövedelmező lett volna a vállalata.

Madoffot 150 évre ítélte a bíróság Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Mario Tama

Az összeomlás 2008-ban jött el, amikor a gazdasági válság miatt vizsgálatok indultak a nagy befektetési bankok trükközései miatt, és ekkor derített fényt Madoff csalásaira is a SEC. A Bernard L. Madoff Investment Securities 2008 novemberében még 5,6 százalékos megtérülést jelentett annak ellenére is, hogy az S&P 500 már 39 százalékot zuhant. Egyre több befektető kezdte el kivenni a pénzét, Madoff pedig egyszerűen nem tudott új ügyfeleket szerezni, így finanszírozni sem tudta a régebbi befektetők tömeges kiugrását. Összesen 7 milliárd dollárt kellett volna kifizetnie, de már csak 200-300 milliója maradt.

Madoff december 10-én minden bevallott fiainak, Marknak és Andynek, akik még aznap délután ügyvédet fogadtak és feljelentést tettek apjuk ellen.

Madoffot 2009-ben 150 év börtönre ítélte a bíróság. Idősebb fia, Mark két év múlva öngyilkos lett, akárcsak egyik befektetője, aki 1,4 milliárd dollárt bukott a piramisjátékon, amelyet a legújabb tanulmányok szerint már 1960-ban elkezdett és emiatt befektetők ezrei vesztették el teljes megtakarításukat. Ugyan papíron „csak” 20 milliárd dollár keresett, de egy frissen megjelent elemzés szerint összesen 65 milliárd dollárt csalhatott ki az ügyfeleitől (arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy összesen mennyi pénz került be az évtizedeken át folytatott piramisjátékba. Egyesek szerint 47 milliárd dollár, mások szerint pedig 65 milliárdnál is több).