Az ingyenes játékok 87 milliárd dollárt hoztak tavaly. De mégis hogyan?

Fortnite: 1,8 millió dollár bevétel naponta
Vágólapra másolva!
Remek évet zártak az ingyenesen letölthető játékok 2018-ban, javarészt a mobiltelefonos játékok egyre növekvő népszerűségének köszönhetően. Emellett tarolt a Fortnite, továbbra is közkedvelt a League of Legends és a Pokemon Go-t sem felejtette még el mindenki.
Vágólapra másolva!

A Fortnite volt a 2018 szenzációja, ez pedig a bevételen is meglátszik, mivel 2,4 milliárd dollárt kaszáltak az ingyenes "battle royal" stílusú játék fejlesztői. A díjmentes videojátékok piaca az előző évben 87,7 milliárd dolláros bevételt generált, ez pedig háromszorosa a fizetős játékokénak.

A játékokon belüli költekezésben is az "ingyenes" kiadások állnak az élen, ők feleltek a teljes videojáték-ipar bevételének 80 százalékáért.

A legnépszerűbb játék továbbra is a Fortnite, amely 80 millió aktív havi felhasználóval rendelkezik. Az ingyenes játékok fejlesztői a bevételt a mikrotranzakciókkal szerzik. A játékosok különböző kinézetekkel javíthatják fel karakterüket, vagy éppen új funkciókkal és pályákkal gazdagíthatják a mobilos játékok kínálatát.

illusztráció Forrás: Fortnite

Az ingyenes mobiljátékok Ázsiában a legnépszerűbbek, hiszen ez a régió felel a globális bevétel 62 százalékáért.

A SuperData elemzéséből az is kiderül, hogy az amerikai játékosok fizetnek a legtöbbet a Fortnite-ba, mivel 34 százalékuk költött már pénzt a játékon belül. Ráadásul egy új folyamatot indítottak el a konzoloknál is (Xbox, PS, Nintendo), ahol eddig nem volt divat a mikrotranzakció.

A Fortnite konzolos megjelenésével viszont 458 százalékkal megugrott a szektor játékon belüli tranzakciókból befolyt bevétele.

A tanulmány rámutatott arra is, hogy a "prémium" videójátékok (ezt szokták AAA játékoknak is nevezni, vagyis sok pénzből fejlesztett, drágán árusított játékok) csupán az ingyenes piac bevételének egyharmadát tudták megszerezni, azaz 17.9 milliárd dollárt. Továbbá kiderült az is, hogy ezeket a játékokat leginkább Észak-Amerikában és Európában vásárolják. Ez a két régió adja a prémium videójátékok bevételének 80 százalékát.