Ezeket a készülékeket keresik a magyar vásárlók az Otthon Melege programban

energia spórolás, energiatakarékosság, mosógép
Vágólapra másolva!
Az energiatakarékos háztartási nagygépekhez való hozzájutást segítő állami hűtő-, és mosógépprogramra - azaz az Otthon Melege programra - sikerrel jelentkezők január első napjaiban kapták meg a támogatói okiratukat, amelynek birtokában a kiválasztott új készülék energiahatékonyságától függően 25 ezer, 40 ezer vagy 45 ezer forintos támogatást kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Más webáruházakhoz, illetve fizikai üzletekhez hasonlóan, az Extreme Digitalnál is lehetséges az állami hűtő-, és mosógépprogram keretében kapott támogatást beváltani a www.edigital.hu oldal erre kialakított szekciójában vagy a 16 szaküzlet valamelyikében - olvasható a cég közleményében.

A program keretében A+, A++ és A+++ energiabesorolású hűtőszekrényeket, fagyasztókat, illetve elöl-, és felültöltős mosógépeket lehet megvásárolni a fent említett mértékű kedvezménnyel, ha a pályázó igazolni tudja, hogy az új berendezése legalább 10 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt majd a meglévőnél.

2019-től fontos változás lép életbe a csereprogramban: a hagyományos mosógépek mellett a kombinált mosó-szárítógépet is lehet majd vásárolni.

A csereprogram hivatalos oldalán külön mosógépes és hűtőgépes kalkulátor segíti az érdeklődőket, amely a fő paraméterek megadása után tájékoztató adatokkal szolgál arról, hogy a meglévő mosógépük megközelítőleg mennyi vizet és áramot fogyaszt, illetve mekkora lehet hűtőszekrényük energiafogyasztása.

Forrás: AFP/Phanie/Garo

Egy kilencvenes évekbeli hűtőszekrényhez képest egy mai A+-os típus akár 75 százalékkal kevesebbet fogyaszthat, de hasonló nagyságrendű megtakarítást lehet elérni a mosógépek áram-, és vízfogyasztásában is a modern típusokkal.

Az A++ besorolású típusok további 10 százalékos, egy A+++-os pedig 20 százalékos megtakarítást eredményezhetnek.

Mosógépből a legtakarékosabbat veszik a magyarok

Az egyik legnagyobb online kereskedő 2018-as eladási statisztikái alapján a csereprogram keretében vásárolt mosógépek döntő többsége (70 százalék) A+++ besorolású, tehát az elérhető legenergiatakarékosabb modellek közül kerül ki, míg az A+ és A++ besorolású mosógépek aránya csupán 15-15 százalék. A hűtőgépek esetén is törekszenek a minél nagyobb energiahatékonyságú típusok beszerzésére a magyar vásárlók, de ezek körében az A++ a legnépszerűbb (80 százalék), az A+ és A+++ besorolású gépek aránya 10-10 százalék.

A gyártók közül a csereprogramos mosógépek körében az LG, a Whirlpool és a Bosch készülékei, azok közül is az elöltöltős (30 százalék) kivitelűek kelendők, a felültöltős kivitelűek aránya 30 százalék. A hűtőszekrények terén pedig a Samsung, az Electrolux és a Gorenje a három legnépszerűbb gyártó. Mosógépből a keskeny kivitelű típusok, hűtőszekrények közül pedig az alulfagyasztós, és jegesedésmentes (No Frost) funkcióval felszerelt modellek a leginkább népszerűek.

Ennyiért vásároltunk karácsonykor mosógépet és hűtőt

A háztartási nagygépek a támogatási programon kívül is online slágerterméknek számítanak: tavaly karácsonykor 110 ezer forintos átlagáron vásároltak mosó-, szárítógépeket ennél a kereskedőnél a magyar vásárlók.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

Ennyiért vagy egy különálló, hőszivattyús szárítógépet lehetett megvenni, vagy egy A+++ energiaosztályú, percenként 1400-as fordulatos sebességgel centrifugázni képes, 9 kilogrammos ruhakapacitású modern mosógépet.

Hűtőszekrényre bruttó 100 ezer forint körüli összeget szántak a karácsonyi vásárlók. Ezért az összegért például egy A++ energiaosztályú, 250-300 literes fagyasztóládát tudtak beszerezni (ezek a disznóvágások miatt népszerűek ebben a szezonban), vagy egy ugyancsak A++-os, alulfagyasztós hűtőszekrényt 200-230 liter körüli hűtőtérrel, 100-110 liter körüli fagyasztási kapacitással.