A legnagyobb szélhámos, aki már 16 évesen átverte a fél világot

Kapj el ha tudsz
Arrete moi si tu peux Catch Me If You Can Year: 2002 - usa Leonardo DiCaprio Director : Steven Spielberg USA 2002
Vágólapra másolva!
Barry Minkow a modern történelem egyik legnagyobb szélhámosa, aki annak ellenére, hogy többször is elkapták, sosem volt képes megváltozni. Tiniként utazott piramisjátékban, később pap lett belőle, amíg meg nem lopta a templomát. A hatóságoknak is segített lekapcsolni a hozzá hasonló csalókat, de kiderült, hogy mindeközben bennfentes kereskedelmet folytatott.
Vágólapra másolva!

Barry Minkowot a 80-as években az üzleti világ új csodagyerekének tartották. Már 1982-ben, 16 évesen megalapította saját vállalkozását ZZZZ Best néven, amely szőnyegek tisztítására szakosodott.

A vállalat szülei garázsából nőtte ki magát, 1986-ra pedig már a tőzsdén is jegyezték.

Minkow vagyonát a vállalkozásnak köszönhetően 20 éves korára már 100 millió dollárra becsülték. Később a cég értéke elérte a 280 millió dollárt és az Egyesült Államokban 1600 alkalmazottja volt. Mint később kiderült, az egész egy hatalmas piramisjáték volt, amely 1987 májusára omlott össze. Minkow 25 év börtönt kapott, és 26 millió dollárt kellett kifizetnie a károsultaknak.

Barry Minkow Forrás: YouTube

Ugyan zsidó családba született, ám a börtönben áttért a keresztény hitre. A rácsok mögött emellett szemináriumokat tartott nyomozóknak, valamint videós tananyagokat is készített, hogy segítsen nekik elkapni a hozzá hasonló bűnözőket.

Minkow 1995-ben szabadlábra került, és egy San Diegó-i templomban papként szolgált. A templom látogatóinak száma megnégyszereződött karizmatikus tevékenységének köszönhetően. Úgy tűnt, hogy valóban rálelt a helyes útra, ráadásul 2001-ben létrehozta a Fraud Discovery Institute-ot (Csalás leleplezési intézmény, FDI), amely legalább 20 piramisjáték felderítésében segítette az amerikai hatóságokat. Ezek között volt olyan is, amely 500 millió dollárt csalt ki a befektetőktől.

Barry Minkow, mint prédikátor Forrás: YouTube

Minkowról azonban hamar kiderült, hogy nem sokat változott, mert megint bennfentes kereskedelemben vett részt már 2006 óta. A trükkje a következő volt. Amikor kiderítette egy tőzsdén jegyzett cégről, hogy nincs minden rendben körülötte, elkezdte shortolni az értékpapírjait, még azelőtt, hogy nyilvánosságra hozta volna az információit. 2011 márciusában derült ki, hogy a tőzsdén jegyzett Lennar nevű cég ennek nyomán 583,6 millió dollárt veszített értékéből Minkow trükközése miatt.

Az ötlet akkor jött, amikor egyik ügyfele megkérdezte tőle, hogy az addig sikeresen leleplezett magáncégek után, tudna-e a tőzsdén jegyzettek körében is sikeres felderítéseket végezni.

Minkow ekkor már régóta gyanúsnak találta az MLM-et alkalmazó (multilevel marketing) cégeket, ezért rászállt ezekre a társaságokra. Miután megtalálta a célpontokat, az FBI és az amerikai tőzsdefelügyelet számára "bizalmas" jelentést küldött róluk. Azonban információit nemcsak ők kapták meg, hanem néhány kiválasztott ember is, akik egyből shortolni kezdték a megadott cégek részvényeit, Minkowval együtt.

Embed from Getty Images

Minkow végül beismerő vallomást tett a bennfentes kereskedés kapcsán 2011 márciusában, majd visszaesőként ismét börtönbe vonult. 2014 áprilisában újabb 5 évre ítélte a bíróság, mert kiderült, hogy 2001 és 2011 között folyamatosan lopott a templomától, összesen 3,1 millió dollárt.

Emellett majdnem kétmillió dollárnyi kölcsönt is felvett a templom nevében, amelyet valahogy elfelejtett törleszteni.

Az ellopott pénz egy részéből saját magáról forgattatott filmet. Ez idő tájt még egy kongresszusi képviselőt is rábeszélt, hogy építsen templomot Szudánban elhunyt felesége tiszteletére. A megbízást megkapta, de a templom sosem épült fel.

Amiről viszont kevesen tudtak, hogy már a ZZZZ Best beindítása előtt is több illegális tevékenységben vett részt, vagyis már 16 éves kora előtt szélhámoskodott. Annak az üzletnek a megvalósításához kölcsönt vett fel egy uzsorástól, majd amikor nem tudott törleszteni, akkor a saját nagyanyjától lopott ékszereket vágta zaciba.

A ZZZZ Best beindítása után annak érdekében, hogy terjeszkedni tudjon, csekkeket és bizonylatokat hamisított, betöréseket rendezett saját irodáiban, majd felvette a biztosítási pénzeket, kamu számlákat és pénzügyi jelentéseket készített, és bankokat vert át.