Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megtorpant idén az ingatlan adásvételek száma

eladó ingatlan ház lakás vevő ingatlanos közvetítő lakáshitel bér fizetés
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Az évek óta növekvő lakáspiaci forgalom az idén várhatóan csökken: 2019-ben 155 ezer adásvétel várható, 5 százalékkal kevesebb mint tavaly. A lakáspiaci forgalom egyébként a 2012-es 86 ezres mélyponthoz képest megduplázódott. A január attől függetlenül pörgős lesz, mert a leendő vevők az év végén döntenek a lakástervekről.
Vágólapra másolva!

Várhatóan vége szakad a töretlen növekedésnek a lakáspiacon az adásvételek számát tekintve.

A mostani kilátások alapján az idén 155 ezer lakás cserélhet gazdát, ami 5 százalékos csökkenést jelent a tavalyi szinthez képest

- derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a lakásforgalmat, az adásvételek alakulását vizsgálta.

A lakásvásárlási tervekről a legtöbben az év végén, a karácsonyi időszakban döntenek.

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A januári hónapban valószínűleg megnövekedik majd az ingatlanok iránti kereslet 123RF

A lakáspiaci forgalom 2012-ben volt a mélyponton, a hivatalos adatok szerint akkor 86 ezer adásvétel történt, a 100 ezres határt 2014-ben, a 150 ezres szintet pedig 2017-ben lépte át a piac, a múlt évben pedig meghaladta a 163 ezret. Bár az idén várhatóan alacsonyabb lesz a forgalom, a 155 ezer adásvétel azonban így is majdnem a duplája a 2012-es szintnek.

A lakáspiaci forgalom várható csökkenése elsősorban azzal magyarázható, hogy

az év második felében országszerte és éves szinten több mint 20 százalékkal esett vissza a kereslet a használt lakások iránt.

"A visszaesés szerény üteme az új lakások dömpingjének is köszönhető. Az idei évben átadott új lakások számának várhatóan évtizedes rekordja részben ellensúlyozhatja a használt lakások iránti csökkenő keresletet." - fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

Forrás: Ingatlan.com

Az ingatlan.com elemzése szerint az év második felében Budapesten és a több vidéki nagyvárosban is stagnáltak a használt lakások árai, ellentétben a korábbi évekkel, amikor az egész évben fokozatos volt a drágulás.

Jövőre várhatóan már az utóbbi években megszokott két számjegyű drágulásnál jóval visszafogottabb áremelkedésre vagy stagnálásra lehet számítani.

A 2020-as lakáspiaci forgalomra vonatkozóan leghamarabb az év eleji érdeklődések intenzitása alapján lehet majd megbízható becslést adni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről