Így takarítsa el a havat háza elől, ha nem akar büntetést fizetni

havazás, hó, salgótarján, hólapátolás, hideg
Salgótarján, 2017. január 13. Egy nő takarítja a havat a Beszterce-lakótelepen Salgótarjánban 2017. január 13-án. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Az viszonylag széles körben ismert szabály, hogy minden ingatlantulajdonosnak kötelessége eltakarítani a háza előtti járdán lévő havat. De korántsem olyan biztos, hogy az is ismert, hogyan kell ezt szabályosan elvégezni.
Vágólapra másolva!

Leesett az idei első hó, így ismét előkerül az örökzöld téma: minden ingatlan elől el kell lapátolni a havat a járdán, mert ha nem, akkor bizony az esetleges baleset utáni kártérítést az ingatlan tulajdonosa fizetheti.

Weisz Gábor, a Magyar Társasház Kft. szakmai kapcsolatokért felelős ügyvezetője egy rádióműsorban azonban arról is beszélt, hogy mikor nem kell elvégezni a síkosságmentesítést, illetve ha kell, akkor hogyan kezdjünk neki.

Először is, alapszabályként

az ingatlan tulajdonosának kötelessége a ház előtti takarítás.

Ha az ingatlannak több tulajdonosa van (például társasház esetén), akkor eldönthetik, hogy ki végezze el a feladatot, netán azt a gondnokra, vagy külső vállalkozóra bízhatják.

Utcafront felőli üzlethelyiség esetén lehet olyan szabály is, melyet az önkormányzat szab meg, hogy a hóeltakarítás az üzemeltető felelőssége. Ugyancsak nem kell elvégeznie a síkosságmentesítést az ingatlan tulajdonosának, ha az ingatlan előtt BKK megálló van, ott ugyanis a megállóval egyben lévő járdaszakasz eltakarítása a közlekedési cég feladata. Persze ez csak a kötelezettségről szól, így ha valaki jó szándékból eltakarítja a havat a megállóban is az ingatlanja előtt, annak biztosan örülni fognak az utasok.

A hóeltakarítás az ingatlan előtti járdán az érintett ingatlan tulajdonosának a feladata Forrás: MTI/Komka Péter

A hóeltakarításnak úgy kell nekiállni, hogy

szélesebb járda esetén először a gyalogosoknak egy szűkebb sávot kell kialakítani, ahol biztonságosan közlekedhetnek,

és csak utána kell az egész járdaszélességet síkosságmentesíteni.

A síkosságmentesítésre használt anyag sem lehet akármi,

a korábbi klasszikus nátrium-klorid - azaz só -, vagy annak keveréke például már nem használható, annak környezetre gyakorolt káros hatása miatt.

Helyette speciális jégoldót lehet alkalmazni, amely nem csak a jeget olvasztja meg, hanem a ráhulló újabb réteg jegesedését megakadályozza.

Ezt az anyagot lehet keverni homokkal vagy kisebb kövekkel is, ami így együttesen kevésbé síkos járdafelületet eredményez. A hagyományos fűtésű épületeknél hamut is szoktak erre a célra használni.

Weisz Gábor elmondta azt is, hogy ha az ingatlan tulajdonosa nem takarítja el a havat az ingatlanja előtti járdán, abban az esetben

kártérítési felelőssége keletkezik,

ha valaki balesetet szenved és kártérítési igénnyel él.

Forrás: Infostart.hu