Eltávolítottak egy országot az EU repülési feketelistájáról

repülő
Low angle view of airplane taking off, Schiphol, North Holland, Netherlands, Europe
Vágólapra másolva!
A gaboni légitársaságokat törölték az Európai Unió légiközlekedési feketelistájáról. Ez azokat az országokat, illetve az ottani vállalatokat tartalmazza, melyek számára tilos az európai országokba való repülés, mivel repülésbiztonsági protokolljaik nem felelnek meg a vonatkozó közösségi előírásoknak.
Vágólapra másolva!

Gabon már 2008 óta szerepelt ezen a listán. Az Európai Bizottság közleménye szerint most azért törölték, mert az illetékes uniós döntéshozók úgy találták, Gabon megfelelő erőfeszítéseket tett az ország repülésbiztonságának javítása érdekében - írja az Africanews.

Illusztráció Forrás: AFP/Mischa Keijser

A döntés nyomán nincs elvi akadálya annak, hogy 11 év után az olyan, ott bejegyzett társaságok, mint a National Regional Transport, a Solenta Aviation Gabon, a Tropical Air Gabon és az Afrijet Business Service kereskedelmi járatokat indítsanak Európába.

Adina Vălean, az EU közlekedésért felelős biztosa elmondta: „Örömmel jelenthetem be, hogy az Európai Bizottság ma kivezethette az összes gaboni légitársaságot az EU légiközlekedés-biztonsági listájáról."

A listán ugyanakkor más afrikai légitársaságok továbbra is szerepelnek.

Nem repülhetnek Európába a Kongó-Brazzaville-ben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Dzsibutiban és az Egyenlítői-Guineában székhellyel rendelkező légi személyszállítást végző társaságok gépei. Hasonlóan tilalom alatt állnak Eritrea, Libéria, Líbia, São Tomé és Príncipe, Sierra Leoné és Szudán országok gépei.

Angola esetében pedig kettő kivételével (a TAAG Angola Airlines és Heli Malongo) továbbra is tilos az ottani társaságoknak az európai berepülés.

Az EU szerint ezeknek az államoknak a hatóságai nem végeznek, vagy nem a közösségi előírásoknak megfelelően végeznek repülésbiztonsági ellenőrzéseket.