Megszavazták az új észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt

GettyImageRank2 HORIZONTAL USA Texas POLITICS Political Rally Photography El Paso - Texas Donald Trump - US President US President Attending El Paso County Coliseum Politics and Government Gulf Coast States PersonalityInQueue EL PASO, TEXAS - FEBRUARY 11:
Donald Trump El Pasóban
Vágólapra másolva!
Az amerikai képviselőház elsöprő kétpárti támogatással csütörtökön megszavazta az új észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt (USMCA).
Vágólapra másolva!

A 385:41 arányban elfogadott kereskedelmi megállapodás a korábbi, Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) váltja fel, elemzők szerint annak újabb, az Egyesült Államok számára is kedvezőbb változata. A NAFTA felmondását és az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közötti új egyezmény megtárgyalását Donald Trump még a 2016-os választási kampányában ígérte meg.

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Forrás: 2019 Getty Images/Joe Raedle

A módosításokkal kiegészített új egyezményt a múlt héten írta alá Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója a mexikói és a kanadai kormány képviselőivel.

Korábban a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO, valamint

az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája is támogatásáról biztosította az új egyezményt.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A voksolás után demokrata párti és republikánus képviselők egyaránt elégedetten nyilatkoztak. Kevin McCarthy, a republikánus frakció vezetője újságíróknak úgy fogalmazott:

John Lewis, georgiai demokrata párti képviselő azt hangsúlyozta, hogy 26 évvel ezelőtt "minden porcikájával tiltakozott a NAFTA ellen", de – mint fogalmazott – soha nem gondolta volna, hogy "eljön a nap, amikor lehetőségünk adatik kijavítani a korábbi hibákat".

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A USMCA-megállapodást még a szenátusnak is meg kell szavaznia, hogy azután Donald Trump aláírásával törvényerőre emelhesse.