Átlagot meghaladó fizetésemelés, közelgő határidők

Szolnok, 2019. szeptember 18.
A Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. több mint 3 milliárd forintos beruházással épülő új forgóvázüzeme Szolnokon 2019. szeptember 18-án. A fejlesztéssel a korábbi szolnoki cukorgyár területén az eddigi 250 forgóváz
Szolnok, 2019. szeptember 18. A Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. több mint 3 milliárd forintos beruházással épülő új forgóvázüzeme Szolnokon 2019. szeptember 18-án. A fejlesztéssel a korábbi szolnoki cukorgyár területén az eddigi 250 forgóváz nagyjavítását és gyártását lehetővé tevő éves kapacitás idén 400-ra, jövőre pedig 800-ra emelkedik. MTI/Mészáros János
Vágólapra másolva!
Fontos határidőkhöz kerültek közelebb a héten úgy a társasházak, mind a banki ügyfelek. A héten lezajlott a 2018-as költségvetés zárszámadási vitája, amelynek során ismét figyelmet kapott az, hogyan támogatta és támogatja az állam a hazai gazdaságot és a magyar családokat. A hét felminősítést is hozott Magyarország számára, miközben a nemzetközi színtérről a Tesla jelentett jó híreket. Újabb pofont kapott problémás gépeinek földön tartása miatt a Boeing, a vállalatnak egyre sokasodnak a nehézségei. Pont került ügyanakkor egy régi vitára a Rubik-kocka körül.
Vágólapra másolva!

Az átlagot meghaladó fizetésemelés jöhet az állami szektorban

A postánál, az állami vasúti- és közúti személyszállításban és a szintén állami fenntartású víziközmű cégeknél várható az átlagot meghaladó béremelés a közeljövőben, legalábbis erre lehet következtetni egy dokumentumból. Ezek a tervek egyébként összhangban állnak a kormányzati szereplők korábbi nyilatkozataival is. A keresetek mielőbbi rendezése, valamint ennek mentén a munkavállalók kiszámítható jövőképének megteremtése fontos szempont az állami szférában. A cél az, hogy az állami szektor dolgozóinak fizetését a versenyszféra szintjére hozzák, a szakszervezetek pedig várhatóan ilyen irányú előterjesztéseket tesznek a közeli jövőben.

A Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. több mint 3 milliárd forintos beruházással épülő új forgóvázüzeme Szolnokon 201 szeptemberében Forrás: MTI/Mészáros János

Erősödik a magyar gazdaság, egyre jobb helyzetben a családok

2018-ban a gazdaság erősödésével együtt emelkedett a magyar emberek, a családok életszínvonala - hangzott el a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárától az Országgyűlésben a 2018-as zárszámadási törvényjavaslat általános vitájában. Eszerint a magyar gazdaság 2018-ban jóval az unió átlagos szintje felett bővült, az államháztartás stabilitása tovább erősödött, a hiány is kedvezően alakult és a GDP-arányos államadósság is nagyobb ütemben csökkent a vártnál. A tervezett 4,3 százalék helyett 5,1 százalékkal bővült a magyar gazdaság, úgy, hogy az uniós források felhasználása alacsonyabb volt, azaz nem az uniós forrásoknak köszönhető a nagyobb mértékű növekedés. Tavaly több mint 10.700 milliárd forint értékű beruházás valósult meg az országban, így a magán- és az állami szektor egyaránt pozitívan járult hozzá a magyar gazdaság bővüléséhez. A fehéredő magyar gazdaság folyamatos, dinamikus növekedését a mértékadó külföldi elemzések is elismerik.

Fontos határidő a kötelező banki adategyeztetéssel kapcsolatban

Október 31-ig kell elvégezni a kötelező banki adategyeztetést - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője. A pénzmosás elleni törvény az adategyeztetést minden olyan ágazatban előírja, ahol fennáll az esély arra, hogy pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására használják fel, akár az ügyfelek tudta nélkül a pénzügyi számláit, adatait.

Illusztráció Forrás: PhotoAlto/Eric Audras / Altopress/Eric Audras

Rekordösszeget fizettek magyar festők képeiért

Kádár Béla Concertina című festménye 110 millió forintos leütési árával, valamint Schönberger Armand Abszintivók című festménye 85 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria őszi árverésén, amelyet a Budapest Kongresszusi Központban tartottak. Az amerikai magángyűjteményből előkerült Kádár Béla-festményre 40 millió forintról indult a licitálás, majd több ajánlat érkezése után a festmény árát 110 millió forintnál ütötték le. Ez az összeg megdöntötte Kádár eddigi magyarországi életműrekordját, a festő eddigi legmagasabb hazai rekordja 90 millió forint volt.

Olcsóbb lesz a bankokban eurót felvenni

Olcsóbban, akár a jelenlegi díj harmadáért lehet majd eurót átutalni vagy készpénzben felvenni december 15-étől. Az euró utalások díját forintban adják meg a magyar bankok. Erre uniós rendelet kötelezi őket. Már több bank is közzétette új feltételeit az uniós országokba euróban indított átutalások, illetve a kinti készpénzfelvétel december közepén életbe lépő díjairól.

Olcsóbb lesz az eurófelvétel Forrás: Photononstop/Frederic Soreau

Gyűlnek a felhők Németország fölött

A szeptember végével záródott negyedévben minimálisan zsugorodhatott a német gazdaság az előző negyedévhez képest, amikor 0,1 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye negyedéves összevetésben - közölte friss jelentésében a német szövetségi jegybank. Amennyiben a német jegybank előrejelzésének megfelelően alakultak a gazdasági folyamatok, akkor a német gazdaság már a második egymást követő negyedévben zsugorodott és ezzel technikai értelemben recesszióba került. A német gazdaság utoljára a 2012 vége és 2013 eleje közötti időszakban volt recesszióban. A Bundesbank jelentése szerint a globális kereskedelmet sújtó bizonytalanság kedvezőtlenül hat az exportorientált német iparra. A Bundesbank héten ismertetett jelentésében ugyanakkor leszögezte, hogy nem tart markáns recessziótól.

Felminősítették Magyarországot

A Scope Ratings német hitelminősítő BBB fokozatról BBB+ kategóriára javította Magyarország hosszú távú devizaadósságának hitelminősítését stabil kilátással. A felminősítés okai között van a folyamatosan csökkenő államadósság, az ország növekvő ellenálló-képessége a külső sokkokkal szemben és az erős tőkebeáramlás. Ugyanakkor a még mindig magas államadósság, a versenyképességi kérdések és a szabályozói környezet bizonytalansága továbbra is problémát okozhat.

Egyre nagyobb bajban a Boeing

Az egy évvel korábbi szint felére csökkent a Boeing adózott eredménye a harmadik negyedévben - közölte a chicagói székhelyű repülőgépgyártó. A cégnek nagyon sokba került a forgalomból korábban kivont 737 MAX-típusú gépek földön tartása is, a számla végösszege már meghaladja a 9 milliárd dollárt, de az összeg folyamatosan nő. Emellett a héten került nyilvánosságra a tavalyi légikatasztrófáról készült jelentés, melyből kiderül, hogy a pilóták hibája mellett a repülésirányítási rendszer tervezési hibája is oka volt a katasztrófának. Szakértői kommentár szerint mindazonáltal nem várható, hogy a stratégiai jelentőségű vállalat csődbe menjen, bármennyire is nagy anyagi és presztízsveszteséget is kénytelen elszenvedni a két légikatasztrófa óta.

Egyre komolyabb veszteségei vannak a Boeingnek a MAX-gépek miatt Forrás: AFP/2015 Getty Images/Stephen Brashear

Több százezer panelháznak kell odafigyelnie egy fontos határidőre

Duplájára nőhet az energiahatékonysági felújítás költsége annak a mintegy 590 ezer, még nem szigetelt panelháznak, amelyek nem lépnek időben. Ugyanis 2020. december 31-e után már csak a „közel nulla energiaigény" feltételeinek teljesítésével végezhetnek energetikai célú felújítást. Magyarországon körülbelül 798 ezer ipari technológiával készült (panel) épület van. Ennek alig harmadát, 250-300 ezret újítottak fel eddig, és ezeknek is csak 50 százaléka kapott teljes homlokzati szigetelést. A panel felújítási programban résztvevő épületek fele Budapesten, további 35 százalékuk pedig Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon és Pécsett található. A szigorítás bevezetése után ez a költség csaknem a duplájára nőhet.

Uniós törvényszéki döntés született a Rubik-kocka ügyében

Közel másfél évtizede húzódó vitát zárhat le az Európai Unió Törvényszékének most kihirdetett ítélete. Eszerint jogszerű a Rubik-kocka formáját öltő európai uniós védjegy törlése. A döntésnek azért lehet jelentősége, mert befolyással lehet a Rubik-kocka további kereskedelmi pályafutására, összefüggésben más gyártók termékeivel. A védjegyjogosultak - más szellemi tulajdonjogok, ideértve a szabadalmat is, jogosultjaival ellentétben - ugyanis határozatlan időre kapnak jogosultságot arra, hogy megakadályozzák a védjegyükkel megegyező vagy ahhoz hasonló megjelöléssel ellátott (a jelen esetben a védjegyükkel megegyező vagy ahhoz hasonló formájú) termékek engedélyük nélkül történő forgalomba hozatalát.

Fordulat a lakáspiacon

Az ingatlancpiaci szakértők szerint, ha lassan is, de hamarosan beindulhat az áresés a hazai ingatlanpiacon. Az árkorrekció mértéke várhatóan 5-10 százalékos csökkenés, azonban ez egy lassan kialakuló folyamat. Jelen pillanatban az ár fontosabb tényező a vevők számára, mint a helyszín és hajlandók nagyobb kompromisszumokat kötni. A korábban, rövid időn belül bekövetkező nagymértékű áremelkedésnek a kereslet visszaesése lett az eredménye, melyet már néhány hónapja érezni lehetett. A júliustól indult csok-változások aztán nem hozták meg a várt változást: nem jött lendületbe a piac, nem jelentek meg nagy számban a csok-hitelt kihasználó vevők. Kommentárok szerint a jelenleg kialakult helyzet megoldása, ha a teljes piacon elkezdenek lefelé mozdulni az árak. Ennek a folyamatnak a beindulása viszont elég hosszú időt vehet igénybe.

Illusztráció Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin

Nyereségről jelentett a Tesla

A befektetők nagy meglepetésére nyereséget termelt az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla a harmadik negyedévben. A nyereség a rekord értékesítésnek, a költségek csökkentésének és az új modellek gyártási menetrendjének módosításával állt elő. A szeptemberrel zárt három hónapban a Tesla 6,3 milliárd dollárnyi bevételre tett szert, ami nyolc százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az amerikai számviteli szabvány (GAAP) szerint a részvényesekre jutó nettó nyereség 143 millió dollár volt, részvényenként 80 cent.

Olcsóbb lett a gázolaj

E hét szerdája változást hozott a töltőállomásokon. Míg a benzin ára nem változott, addiga gázolajé 2 forinttal csökkent. Az átlagárak az alábbiak szerint alakultak ezen a héten: a 95-ös benzin 378 forint/liter, a gázolajé 406 forint/liter volt.