Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Új fővárosa lesz ennek a 260 millió lakosú országnak

Jakarta galéria
Jakarta's Giant Seawall Jakarta Giant Seawall WATER Indonesia Government August 27 2017 27th August 2017 Jakarta Rise WALL Poeple Human Interest Enviromental Issue
Egy tavaly augusztusban, újonnan elkészült védmű-szakasz óvja a lakóövezetet
Vágólapra másolva!
Már egy ideje szó van arról, hogy Indonézia áthelyezi a fővárosát, hiszen Jakartában, ahol az agglomerációval együtt több mint tíz millióan élnek, hatalmas problémát jelentenek a közlekedési dugók, illetve a város egyes területei a tengerszintnél alacsonyabban vannak és ott gyakran fenyegetnek árhullámok is. A költözést 2024-re tűzte ki Joko Widodo államfő, és eláruljuk azt is, hogy hol lesz az új indonéz főváros.
Vágólapra másolva!

A leendő főváros a az ország központi részén elhelyezkedő Borneo szigetén lesz, méghozzá Szamarinda és Balikpapan kikötővárosok közelében, erdős területen. A terv kivitelezése várhatóan mintegy 32,79 milliárd dollárba kerül majd és az építkezések 2021-ben kezdődnek.

A beruházások 19 százaléka állami, a többi magántőke bevonásával valósul meg.

Widodo azt hangoztatta, hogy sürgető a főváros átköltöztetése, és már a héten a parlament elé kerül az erről szóló, hatástanulmányokkal alátámasztott törvénytervezetet. Bambang Brodjonegoro tervezési és fejlesztési miniszter elmondta, hogy a hatóságok számításai szerint a kormányzati intézmények hálózata 2024-re átköltözhet az új fővárosba.

Rengeteg árvíz van Jakartában Forrás: NurPhoto/Anton Raharjo/NurPhoto/Anton Raharjo

A Borneó szigetén lévő Kelet-Kalimantan tartomány a földrengések szempontjából biztonságos területen fekszik. Környezetvédők azonban tartanak attól, hogy új főváros, amelynek egyenlőre még nincs neve, létesítése az erdők borította szigeten veszélybe sodorja az ottani gazdag élővilágot.
Indonéziában 18 ezer sziget van.

A szigetország a csendes-óceáni tűzgyűrűn található, ahol naponta átlagban 5-6 tektonikus mozgást észlelnek.

Az ország 260 milliós lakosságának 54 százaléka Jáván él, itt állítják elő a bruttó hazai termék 58 százalékát. Jakarta a világ 12. legsűrűbben lakott megavárosa, és egyik legnagyobb gondja az infrastruktúra fejletlensége.

Az Uber felmérése szerint Jakartában az autósok éves szinten 22 napot töltenek közlekedési dugóban, ami Ázsiában a legmagasabb szám.

A költözés azért is indokolt, mivel a fővárosban gyakoriak az árvizek, ráadásul süllyed is a talajvíz folyamatos lecsapolása miatt. Évente mintegy 630 millió köbméter talajvizet szivattyúznak ki a város épületeiből. A bandungi műszaki egyetem kutatása szerint 2050-re Jakarta 36 százaléka víz alá kerül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről