Több tízezer ügyféladatot loptak el az OTP bolgár bankjától

employee hands mobbing full paperwork documents business trainee corporation tired work binder young annoyed corporate success report boss desperate holding help secretary paper overtime pressure problem employe stress financial suit workplace office busi
24824659 - employee with heap of documents and papers
Vágólapra másolva!
Az OTP-csoport bulgáriai pénzintézetétől, a DSK Banktól, több mint 33 ezer ügyfél érzékeny adatai kerültek illetéktelen kezekbe, számol be arról a Reuters. A bolgár adatvédelmi hatóság 1 milló levás (kb. 170 millió forintos) bírságot szabott ki az incidens miatt.
Vágólapra másolva!

Úgy tudni, illetéktelen kezekbe jutott rengeteg, egész pontosan 33.492 ügyfél személyes adata, úgymint teljes neve, címe, személyazonosító igazolványának másolata, valamint bankszámlaszáma és pénzügyi helyzetével kapcsolatos adatok.

Kikerült több mint 20 ezer kölcsönügylet adata is, még a hitelek mögötti garanciát adók személyes adatai is.

Ráadásul nem is digitális adatlopás történt.

Képünk illusztráció Forrás: 123rf

Az esetre úgy derült fény, hogy még júniusban jelentkezett a banknál egy ember, aki azt állította, információkkal bír banki ügyféladatok hollétéről. A bank nem talált digitális szivárgásra utaló nyomokat, ám a hatóság vizsgálatának végén, elmarasztalta a DSK-t azért, mert úgy találták, nem képesek biztosítani az ügyféladatok megfelelő szintű védelmét az illetéktelen hozzáférésektől.

S mivel a rendszerek feltörésére utaló nyomokat nem találtak, ezért a megállapítás szerint az adatok valamilyen más módon kerültek ki a bankból.

A bank azt közölte: elfogadja a kiszabott büntetést, és mindenben együttműködik a hatóságokkal adatvédelmi rendszereinek javítása érdekében.