Fortnite: a játék, amely két év alatt meghódította az egész világot

Fortnite: 1,8 millió dollár bevétel naponta
Vágólapra másolva!
A Fortnite kicsivel több mint két éve, 2017 július 21-én mutatkozott be, azóta pedig teljesen átalakította nemcsak a videójáték piacot, hanem az esport világát is. Idén márciusban már 250 millió regisztrált felhasználóval rendelkezett, nemrég pedig nagy sikerrel zárult az első Fortnite World Cup esport verseny is, ahol összesen 30 millió dollárt osztottak szét a nyertesek között. Nem csak a profi játékosok, hanem a streamerek számára is jövedelmező a Fortnite. A legismertebb arc Tyler "Ninja" Blevins, aki nemrég a Twitch nevű platformról áttért a Mixerre, és exkluziv szerződést írt alá. Bemutatjuk a videójátékot amely a feje tetejére állította a szórakoztatóipart.
Vágólapra másolva!

A Fortnite egy egyszerű koncepción alapuló videójáték, amely bizonyos szempontból koppintás, másrészt viszont egyéni is a maga módján. A battle royal a videójátékok között még csak néhány éve népszerű, de egészen 1999-ig kell visszavezetni az eredetét, hiszen abban az évben jelent meg Takami Kósun azonos című regénye, amelyből később manga és filmadaptáció is készült.

Szintén ebbe a műfajba tartozik az Európában talán ismertebb Éhezők Viadala franchise is, amely ugyan könyvként is sikeres volt, de a film hozta meg az igazi áttörést.

A battle royal könyvek és filmek általában a túlélésről szólnak. Takami Kósun regényében iskolásokat visznek kényszerrel egy szigetre, ahol mindenki kap egy robbanó nyakörvet. A végén csak egy túlélő maradhat, a gyilkoláshoz pedig minden lehetséges eszközt használhatnak. Az Éhezők Viadala nagyon hasonló elven működik, csak a körítés más.

Forrás: Fortnite

Meglepő, hogy a koncepció sikeres átemelése a videójátékok világába ilyen sokáig váratott magára. Ugyan a túlélőműfaj már évtizedek óta ismert és közkedvelt a gamerek körében, de csak az utóbbi években kezdtek el kiadni olyan játékokat, amelyeket már valóban a battle royal műfajba lehet sorolni.

A két úttörő a DayZ és a H1Z1 voltak, azonban az igazi sikert 2017-ben a PlayerUnknown's Battlegrounds, vagyis rövidebb nevén a Pubg hozta.

A Pubg uralma viszont nem tartott sokáig, hiszen szintén ebben az évben megjelent a Fortnite is, amely ráadásul ingyenesen letölthető volt, míg a Pubg egyrészt pénzbe került, másrészt úgy tűnt, hogy a fejlesztők nem igazán foglalkoznak a játékban jelenlévő tömérdek probléma kijavításával.

Két héttel a Fortnite debütálása után a játékot készítő és forgalmazó Epic Games bejelentette, hogy megvan a 10 milliomodik játékos. A Fortnite eleinte csak számítógépen volt elérhető, mára viszont az okostelefonokon és a játékkonzolokon is lehet vele játszani. Egyre nagyobb figyelmet kapott a játék és nemcsak a gamerek között, hanem a popkultúrában is. Olyan sztárok szálltak be, mint például a világhírű rapper Drake, de más hírességek is gyakran posztoltak a Fortnite-tal kapcsolatban.

November 6-ra már 20 millió ember regisztrált.

A Fortnite játék lényege, hogy maximum 100 online játékost ledobnak egy szigetre. A landolási ponton még semmijük sincs, viszont a térképen úgynevezett loot-ok vannak elhelyezve, ahol fegyverekhez és egyéb eszközökhöz juthatnak.

Kellő gyakorlat után a játékos már fejből tudja, hogy hol vannak az igazán jó loot-ok, viszont nem feltétlenül az a jó taktika, ha ezeket próbáljuk megszerezni, mert valószínűleg még sokan mások is éppen ott landolnak majd. A térkép meglehetősen nagy, viszont azért, hogy a játékosok ne tudjanak egy bokorba elbújva órákon át várni míg mindenki meghal, a helyszín folyamatosan szűkül. Bizonyos időközönként elindul egy energiamező, amely egyre kisebb körbe húzza össze a játékosokat. A végén az utolsó életben maradó lesz a nyertes.

Kyle Giersdorf, avagy Bugha, a Fortnite egyéni világbajnoka Forrás: Epic Games

A Fortnite különlegessége, hogy építeni is lehet, ehhez pedig első körben nyersanyagokat kell szerezni.

A rajzfilmbe illő karakterek és látványvilág a nagyon fiatal játékosok számára is vonzó, de nem lett annyira lebutítva, hogy az idősebbek ne tudják élvezni. Az ingyenes letöltés is sok mindenkinek imponált, bár az igazsághoz tartozik, hogy valóban ingyenes játék kevés van, és a Fortnite is csak a átmenetileg az. A játékon belül ugyanis saját pénznem vásárolható igazi pénzért, ennek V-Bucks a neve. Ezért cserébe különböző kinézeteket (skinek) lehet venni kedvenc karakterünkre, vagy egyéb kozmetikumokat. Tavaly a Fortnite készítői 2,4 milliárd dollár bevételhez jutottak, javarészt a Battle Pass értékesítése és a különböző kozmetikumok révén. A Battle Pass 2800 V-Bucks-ba kerül, ez valós pénzre átszámítva több mint 5 ezer forint.

A honlapon feltüntetett leírásban ezért cserébe a játékos több mint 100 ajándékot kap a szezon során 25 ezer V-Bucks értékben, amelyek egyébként ingyen is megszerezhetőek lennének, de ehhez 75-150 órát kellene játszani. Ez a csali, hiszen kinek van ideje 150 órát játszani azért, hogy megszerezzen egy olyan kinézetet, amelyet már régóta szeretne. Inkább fizet és azonnal megkapja, vagy felgyorsítja a folyamatot a Battle Pass megvásárolásával.

Amit a Fortnite kifejezetten jól csinál, hogy minden szezonban próbálnak valami csavart belevinni a játékba. A térkép például folyamatosan változik, új fegyvereket, helyszíneket és skineket mutatnak be, ezzel frissen tartva a játékot. Gyakran vannak limitált események is, amelyekre mindig rengetegen kíváncsiak. ilyen volt például egy rakéta kilövése, vagy a világhírű Dj Marshmello koncertje, amelyet 10,8 millió felhasználó láthatott élőben.

2018 márciusában a Fortnite egyik arca, a profi streamer, Tyler 'Ninja' Blevins a kanadai rapperrel, Drakkel közösen játszott és közvetített a Twitch felületen, ez pedig nézettségi rekordot döntött a platformon, egyidejüleg 600 ezren nézték a streamet. Az ilyen események miatt már nemcsak a gamerek körében volt ismert a Fortnite, hanem az egész világon azzá vált. Ninja hamar a legjobban kereső streamer lett és ugyan már korábban is próbálkozott az esport különböző területein, a valódi áttörést, mint sokan mások számára, neki is a Fortnite hozta el. Saját bevallása szerint 2018-ban 10 millió dollárt keresett, melynek jelentős része reklámokból származott.

Nemrég Ninja a Twitch (Amazon) konkurensével a Mixerrel (Microsoft) kötött kizárólagos szerződést, így mostantól ott folytatja pályafutását. Arról nincsenek információk, hogy mennyit fizet neki ezért a Microsoft tulajdonában lévő platform, de minden bizonnyal nem keveset. A piacvezető Twitch-hez képest a Mixer meglehetősen kis platformnak számít, ráadásul Ninja szerződtetése is akkor történt, amikor elkezdett visszaesni a Fortnite népszerűsége. A Superdata jelentése szerint a Fortnite éves nyeresége 38 százalékkal esett 2018-hoz képest. Az asztali számítógépes felhasználása zuhant a leginkább, a Fortnite ott az ötödik helyre csúszott vissza, a League of Legends pedig ismét az első. A konzolokon viszont továbbra is vezet a Fortnite.

Meglepő módon egyre több streamer és profi játékos panaszkodik a túl gyakori változtatásokra, amelyek ugyan frissen tartják a játékot, de a profik számára megnehezítik a gyakorlást és a felkészülést a versenyekre. A Fortnite sosem titkolta, hogy be akar törni az esportba, ezt pedig idén meg is tették. Nemrég ért véget a Fortnite World Cup, ahol összesen 30 millió dollárt osztottak ki a résztvevők között. A világbajnoki címet a 16 éves Kyle "Bugha" Giersdorf szerezte meg, aki 3 millió dollárral lett gazdagabb. A döntőt 1,3 millióan nézték a Twitch-en, félmillióan a Youtube-on, de a Mixeren és a Fortnite játékon belül is közvetítették a finálét.