Riasztást adott ki az egyik nagy hazai áruházlánc

hacker, kiberbűnözés
MODEL RELEASED. Cyber crime, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Egy klónozott oldalon hirdettek csalók nyereményjátékot a Penny Market nevében. A boltlánc közölte, hogy a játékhoz semmi köze, a megnyerhető kupon pedig az üzleteiben nem vásárolható le.
Vágólapra másolva!

Csalók próbálják átverni - a bankok elleni adathalász-támadáshoz hasonló módszerrel - a netezőket a Penny Market nevében - közölte a diszkontlánc a Facebook-oldalán.

A Napi.hu cikke szerint egy klónozott oldalt hoztak létre, amelyen

megtalálható a Penny Market logója, az URL-címből viszont látszik, hogy az nem a boltlánc hivatalos webcíme, csak hasonlít rá.

(A klónozott oldalt direkt nem linkeljük ebben a cikkben, hiszen átverésről van szó - a szerk.) A csalók egy nyereményjátékot hirdettek, amelyben 85 ezer forintos kupont ajánlanak fel nyereményként.

Forrás: SCIENCE PHOTO LIBRARY

A Penny gyorsan lépett. A cég közölte:

nem szervezett 85 ezer forintos kuponnal kapcsolatos internetes nyereményjátékot, az azt hirdető honlaphoz semmi köze, és azon a társaság logóját jogosulatlanul használják.

A kupon beváltásra nincs lehetőség a Penny-boltokban és a szóban forgó átverésből keletkező károkért az áruházlánc nem vállal felelősséget.

Az esettel kapcsolatban a következő tájékoztatás olvasható a Penny Market honlapján:

Kedves Vásárlóink!

Tájékoztatunk titeket, hogy a Penny Market Kft. nem szervezett 85.000 Ft-os kuponnal kapcsolatos internetes nyereményjátékot, a honlap (http://www.pennymarket-hu.com/...) nem társaságunkhoz tartozik, véleményünk szerint adathalász oldalként működik és ott társaságunk logóját jogosulatlanul használják. Mindezek miatt a „játék" során keletkezett utalvány beváltására Társaságunknál nincs mód. A játékkal kapcsolatban felmerült károkért Társaságunk felelősséget nem vállal.

Fentiek alapján kérjük, hogy ezt az oldalt semmiképpen se használjátok! Ha a Penny Market Kft. által szervezett nyereményjátékon szeretnétek részt venni, akkor a https://www.penny.hu/ oldalon adunk hiteles tájékoztatást társaságunk nyereményjátékairól! Szíves megértéseteket köszönjük!