Varga Mihály: A Világbank segítheti a magyar cégek piacra jutását külföldön

VARGA Mihály
Budapest, 2019. május 30. Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. május 30-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A kormány stratégiai célja a kis- és középvállalkozások exportképességének növelése - hangsúlyozta Varga Mihály a Világbank országcsoport-igazgatójával, Günther Schönleitnerrel folytatott megbeszélésén, melyen az is szóba került, hogy a Világbank-csoport milyen módon segítheti a magyar vállalkozások nemzetközi piacra jutását, illetve a visegrádi országok közös régiós stratégiájának kialakítását.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter a megbeszélésen kiemelte, hogy a kormány mindent elkövet azért, hogy a magyar cégek egyre nagyobb arányban kapcsolódhassanak be a Világbank-csoport számos területen megvalósuló tendereibe.

A nemzetközi pénzügyi intézmény pályázatain az elmúlt néhány évben közel 40 projektben vehettek részt magyar cégek több mint 50 millió dollár értékben.

Egyre több versenyképes magyar cég van.

A Világbank szakemberei komoly segítséget nyújthatnak abban, hogy még több hazai vállalkozás kaphasson nemzetközi lehetőséget

- hangsúlyozta a miniszter.

Varga Mihály megerősítette, hogy Magyarország támogatja a Világbankot a bevándorlással és a szegénységgel érintett országokkal kapcsolatos fejlesztési elképzeléseiben. A tavalyi tőkeemelések ugyanis lehetővé teszik, hogy a pénzintézet forrást biztosítson munkahelyek kialakításához, az infrastruktúra megteremtéséhez és a helyi vállalkozások megerősítéséhez.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ez a gondolkodás közel áll a magyar állásponthoz is, hiszen véleményünk szerint a gondokat helyben kell orvosolni - szögezte le a tárcavezető.

A felek a magyar fővárosban ősszel megrendezendő Víz Világtalálkozó kapcsán egyetértettek abban, hogy a Világbanknak kulcsszerep juthat a fenntartható fejlődés szempontjait is magában foglaló fejlesztések finanszírozásában