Jöhetnek a gigantikus skót lazacfarmok

Skócia, skót, lazac
SELKIRK, SCOTLAND - OCTOBER 27: Kenny Galt from the Tweed Foundation and Tommy Heard Water Bailiff for the river Tweed Commission take Salmon are from the river Ettrick to be tagged on October 27, 2014 in Selkirk, Scotland. The salmon were being tagged to test the efficiency of the new fish pass at the Murray Cauld on Philiphaugh Estate as they returned upstream from the sea where they have spent between two and four winters feeding and will now return to the fresh waters to spawn. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Megkapják az engedélyt a skót halgazdálkodók ahhoz, hogy méretkorlátozás nélkül létesítsenek tengeri lazacfarmokat, ha ezzel igazolhatóan kivédik a halakra veszélyes tengeri paraziták támadását, illetve megóvják vizüket a szennyeződéstől. Ez elősegítené az egyik sikeres mezőgazdasági ágazat megerősödését Skóciában - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Új szabályok szerint működhetnek a jövőben a skót lazacfarmok, miután az illetékes hatóság jóváhagyta a méretbeli korlátozásuk megszüntetését. Ugyanakkor azt is előirányozta, hogy a gazdálkodók a partoktól némileg távolabb, mélyebb vizekbe telepítsék az új tenyészeteket.

Vadlazacot fognak Skóciában Forrás: Getty Images/Jeff J Mitchell

Ez utóbbinak nagy jelentősége van az étkezési célú felhasználásra tenyészetett lazacoknál. A szakértői állásfoglalások szerint ugyanis a mélyebb vízrétegekben a káros anyagok - a vízbe a folyókból bejutó gyógyszermaradékok, a sok problémát okozó vízitetvek, és a többi szennyeződés - sokkal rövidebb ideig vannak jelen, azokat a mélyebb áramlatok hamarabb szétterítik, mint a felszíni rétegekben. Ezért Skócia megengedte a halgazdálkodóknak azt, hogy mesterséges, belföldi tenyészeteiket is újra a tengerbe helyezzék, feltéve, ha szigorúan betartják a tartási körülményekre vonatkozó sajátosságokat. Ezeket a hatóság a továbbiakban kiemelten ellenőrzi.

Jelenleg az egyes halgazdálkodásokban legfeljebb 2500 tonna halat tarthatnak.

Füstölt lazac készül Glasgowban Forrás: Getty Images/Jeff J Mitchell

A továbbiakban ez a korlát megszűnik, nem lesz erre vonatkozó felső határ. A döntést vélhetően az is elősegítette, hogy tavaly a skót halászok fogta vadlazacok száma 70 éves mélységbe zuhant. Márpedig Skócia gazdaságában egyre nagyobb jelentősége van a halnak, és a cél az, hogy 2030-ra az ország a jelenlegi duplájára, 400 ezer tonnára növelje a lazacszállítás mennyiségét,

A skót lazactenyésztés a háttérben egyébként főként norvég nagyvállalatok kezében van, ezeket jelenleg is vizsgálják az európai uniós hatóságok azért, mert felmerült velük kapcsolatban az árkartellezés gyanúja.

Egy skót séf kezében egy, a tóból fogott lazaccal Forrás: AFP/Cultura Creative/Monty Rakusen

A nemrég kiadott jelentés szerint a skót lazacgazdálkodás farmjainak 2018-ban 1 milliárd fontot (kb. 365 milliárd forint) meghaladó bevételük volt tavaly.

A kapcsolódó elemzések szerint a haltenyészetek közvetlenül és közvetve, összesen 2 milliárd fonttal (kb. 730 milliárd forint) járultak hozzá 2018-ban a skót gazdasági teljesítményhez.

A szektor 2300 munkavállalót foglalkoztat, akik átlagosan 34 ezer fontot keresnek egy év alatt. Ez jelenleg a skót nemzeti átlagkeresetnél 16 százalékkal magasabb.