Valamennyi meghatározó alapmutató az inflációs cél fölé emelkedett

MNB, Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2011. május 10. A Magyar Nemzeti Bank épülete Budapesten. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
Februárban az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,2 százalékponttal, 3,2 százalékra emelkedett; a többi tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutató, a keresletérzékeny és a ritkán változó árú termékek inflációja is nőtt az előző hónaphoz képest 0,1, illetve 0,3 százalékponttal 3,1 és 3,6 százalékra – állapította meg a legfrissebb inflációs adatokat értékelő elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Vágólapra másolva!

A szolgáltatások inflációja is nőtt az előző hónaphoz képest – fűzték hozzá.

Ezzel a jegybank által az inflációs alapfolyamatokat megragadni hivatott valamennyi alapmutató a 3,0 százalékos inflációs cél fölé emelkedett.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Budapesten. Forrás: MTI/Manek Attila

Piaci elemzők gyakran felidézik Nagy Mártonnak, az MNB alelnökének januári nyilatkozatát, amelyben kijelentette: ha az adószűrt maginfláció 3 százalék fölé emelkedik, az a jegybanknak elegendő bizonyíték lenne arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika normalizálását.

Az MNB emlékeztet, az előző hónaphoz képest az infláció 0,4, a maginfláció 0,3 százalékponttal emelkedett.

A maginfláció emelkedését főként a feldolgozott élelmiszerek és az iparcikkek inflációjának növekedése okozta. Az infláció emelkedéséhez emellett a feldolgozatlan élelmiszerek és az üzemanyagárak változása is hozzájárult. Főként a friss zöldségek árának növekedése miatt a feldolgozatlan élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai emelkedtek, de a feldolgozott élelmiszerek árai is nőttek februárban.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az iparcikkek szezonálisan igazított árai az előző hónaphoz képest enyhén emelkedtek.

A tartós iparcikkek ára elsősorban a használt személygépkocsik, illetve a televízió árának mérséklődése nyomán enyhén csökkent, míg a nem tartós iparcikkeké nőtt.

A népegészségügyi termékadó év eleji emelése az alkoholmentes italok árindexének növekedését okozta.

A piaci szolgáltatások árai februárban összességében 0,5 százalékkal emelkedtek – jegyezte meg az MNB.