Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezek a csúcsbérek a Lidlnél, az Aldinál és társaiknál

Horizontal
Signage is pictured at a branch of Lidl supermarket in south London, on January 10, 2018. Traditional supermarket chains, such as Tesco, Sainsbury's and Morrisons, benefited by between 2% and 3% sales growth in value, but to a much lesser degree than German discount companies Aldi and Lidl (up 16.8 % each) who are taking a larger and larger share of the cake. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Vágólapra másolva!
A kiskereskedelemben nem az eladótérben, hanem a logisztikában, raktárban, szállításban dolgozóknak adják a több fizetést. A targoncást is "aranyárban" mérik, mindenütt. Most épp a karbantartók és a sofőrök vezetnek bérekben, előbbiek villanyszerelő végzettséggel. Nemcsak a kis- és a nagyboltok, hanem az eladótér és a logisztika között is kinyílt a bérolló. A Blokkk.com összegyűjtötte a kétkezi munkával elérhető legnagyobb béreket, kereseti lehetőségeket, javadalmazásokat.
Vágólapra másolva!

Máig vannak, akik titkolják a nyilvánosság, pontosabban az álláskeresők elől, milyen javadalmazást is kínálnak.

Akár elárulja egy boltos vállalkozás, akár nem, az elmúlt években igencsak kapaszkodniuk kellett az eladók, árufeltöltők, pénztárosok, vagy éppen a raktárosok béremelésében, hiszen a minimálbér alulról tolta, a munkaerőhiány pedig felülről húzta a javadalmazásokat, és ez dobta a legnagyobbat a béreken (amin nem az alapbért értenek, hanem a javadalmazást).

A Napi.hu cikke kiemeli, hogy a Blokkk.com portál a nem számszerűsített javadalmazásokat nem vette figyelembe (például egyes pótlékok, munkába járás támogatása, egészségügyi juttatások), tehát csak azt a pénzösszeget, amit az álláskereső is látott. Tízéves távlatokkal nem számoltak, de a rövidebb időszakokra ígért javadalmazással már igen (például az Aldi megadja azt is, hogy aki nála tíz éve dolgozik, az többet kap sokkal, mint az újonnan belépők).

Forrás: AFP/Justin Tallis

Egyes munkakörökben persze társulhat ehhez némi adminisztráció is, de középfokú, szakmunkás végzettséget követelő fizikai munkákról van szó általában. A Blokkk.com megnézte a feladatokat is:

az Aldi raktári dolgozójának a kiválasztott álláshirdetés szerint például "kartonok raklapra történő összepakolása" a feladata. Bruttó 309 ezerért.

Az épületkarbantartónak van ellenőrzési és dokumentációs, adminisztrációs feladata is, de végzettségnek elég egy szakmunkás bizonyítvány is. Mint egy élelmiszerboltos eladónak.

A "tól-ig" megadott javadalmazásnál abból indultak ki, hogy elérhető a nagyobb javadalmazás is már belépéskor, nyilván nagyobb gyakorlatot és szaktudást felmutatva (például a CBA esetében). A Tesco esetében is azt vették figyelembe, amit ígért. Azaz a portál több pótlékkal és más kiegészítésekkel is számol.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről