Ide menekítse a pénzét, ha jön a válság

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
Az egyik legnépszerűbb befektetési eszköz továbbra is az arany. Főként pénzpiaci válságok idején nő meg iránta az érdeklődés – jó ideje pedig ennek bekövetkeztével riogatnak a szakértők. Érdekesség, hogy a keresletet az elmúlt időszakban a központi bankok is generálják, hiszen az erősödő jegybanki vásárlások – amire a közelmúltban a Magyar Nemzeti Bank esetében is láthattunk példát - a lakosság aranybefektetések iránti érdeklődését is felkeltették. De milyen lehetőségei vannak az arany iránt érdeklődőknek?
Vágólapra másolva!

Az arany olyan tradicionális befektetési eszköz, amit elsősorban jó inflációtűrő képessége miatt választanak a befektetők.

Menekülő eszköz jellegét a 2008-as gazdasági válság idején is megmutatta: amíg a pénzpiacok jelentős mértékben zuhantak, az arany árfolyama meredeken emelkedett. 2008 őszén az arany unciánkénti ára 700 dollár volt, 2011 nyarára pedig elérte az 1900 dollárt.

Azaz kevesebb, mint 3 év alatt majdnem háromszorosára nőtt az értéke, köszönhetően annak, hogy sokan a bizonytalan gazdasági helyzet miatt inkább aranyba fektettek.

Forrás: AFP

A World Gold Council 2018 októberi statisztikája szerint ez idáig 190 340 tonna aranyat bányásztak ki világszerte, ami pontosan elférne egy 21 méter oldalhosszúságú kockában. Ennek az aranynak több mint a fele (95 ezer tonna) nem ékszer, hanem befektetési arany, jegybankok által birtokolt vagy digitalizált arany.

A kibányászott arany mennyisége az elmúlt 10 évben 11,58 százalékkal nőtt.

– foglalja össze a nemesfém piacát jellemző viszonyokat Krocsek Attila, az első, száz százalékban arany háttérrel rendelkező kriptovalutát kiadó és forgalmazó, magyar tulajdonban lévő vállalat, a BlockBen igazgatója.

Forrás: 123rf.com

Szerinte látható ugyan, hogy a lakosságnak is érdemes megtakarításai egy részét aranyba fektetnie, ám erre eddig igazán kényelmes és versenyképes lehetőség nem állt rendelkezésre.

Kis mennyiségű, 1-50 gramm fizikai arany vásárlása (600 ezer forint alatti befektetés) esetén például az éppen aktuális piaci árhoz képest jelentősen, akár 10-20 százalékkal is magasabb árat fizet a vásárló.

Természetesen piaci áron is hozzájuthatnak aranyhoz a kisbefektetők – valamilyen arany derivatíva (papír arany) segítségével. Ehhez viszont számlát kell nyitni, illetve vezetni valamelyik brókercégnél.
A technológiai fejlődésnek köszönhetően ugyanakkor ma már új lehetőségek is nyitva állnak a lakossági vásárlók számára, ilyenek például az aranyfedezetű kriptovaluták, amelyeken keresztül a világpiaci árhoz képest minimális felárral lehet hozzájutni akár kis tételben is aranyhoz.

– mutat rá Krocsek Attila.