Ananászból készülnek a jövő fenntartható ruhái

Pinatex, táska
Vágólapra másolva!
Carmen Hijosa alkotta meg a Piñatex anyagot, amely a gyümölcs levágott levelében lévő hosszú szálakból készít textíliát, ami reményei szerint fenntartható alternatívát kínál a bőrtermékeknek a divatiparban.
Vágólapra másolva!

A tervező nyolc évig tökéletesítette az alapanyagot.

– nyilatkozta Hijosa a Reutersnek.

Hijosa erre alapozta cégét, amit Ananas Anamnak nevezett el, és az alapanyaghoz Fülöp-szigeteki gazdálkodók segítségével jut hozzá, akik aratás után szálakra bontják az ananász leveleit, amit Spanyolországban alakítanak át szövetté.

Ananászlevelekből készült bőrhatású táska Forrás: Shutterstock

Egy négyzetméternyi textíliához 460 levél szükséges, de nyersanyagban nincs hiány, mivel a globális ananásztermelés 2016-ban 25 millió tonna fölé emelkedett.

A cég alapítója elmondta, hogy

a tíz legtöbb ananászt termelő ország hulladéka elég lenne a globális bőrtermelés mintegy 50 százalékának helyettesítésére.

A cég elindítása óta több mint 500 gyártó és divatház – például a német Hugo Boss – árulta az alapanyagból készített ruhákat és cipőket.

– nyilatkozta Timothy Turner-Sutton a cég kreatív igazgatója.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A bőripar kritikusai szerint a szarvasmarhák levágása mellett a bőrök tisztításhoz használt nagymennyiségű vegyi anyag is rendkívül környezetkárosító.

Az állati termékek használatának egyik legismertebb ellenzője - Stella McCartney brit divattervező -, aki szerint a divatiparnak radikálisan csökkentenie kellene a környezetre gyakorolt káros hatását.

Azonban a fenntartható alapanyagok egyelőre nem olcsók, az ananász textíliából készült kabát mintegy 680 fontba (242 ezer forint) kerül.