Angliában már a cégek felelőssége, hogy rendezzék a csomagolási hulladékot

műanyag palack, környezetszennyezés
Vágólapra másolva!
Az Angliában működő vállalatok és gyárak jogi kötelezettséget vállalnak arra, hogy környezetvédelmi miniszter új terve szerint gyártják, ártalmatlanítják, és újra feldolgozzák a keletkező csomagolást.
Vágólapra másolva!

Theresa May miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy 2042-re felszámolja a műanyaghulladékot.

– nyilatkozta Michael Gove, a Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium (DEFRA) minisztere, majd hozzátette, hogy megkezdik az egyszer használatos műanyagok felszámolását.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A nehezen újrahasznosítható termékek gyártóinak – például autók vagy akkumulátorok esetében – nagyobb felelősséget kell vállalniuk az általuk gyártott termékekért, miközben

egyszerűsíteni kell a háztartások újrahasznosítási rendszerét.

A most elfogadott javaslat csak Angliát érinti, mivel a környezetvédelmi politika Wales, Skócia és Észak-Írország regionális közgyűléseire nem terjed ki – állítja a Reuters.

Illusztráció Forrás: Vivobarefoot

Októberben Philip Hammond pénzügyminiszter bejelentette a műanyag csomagolásra vonatkozó adót, ami azokra a termékekre vonatkozik, amelyek 2022 áprilisáig nem tartalmaznak legalább harminc százalékban újrahasznosított műanyagot.

Ráadásul a szigetország az élelmiszer hulladékokkal szemben is felvette a harcot: a szupermarketeknek és más élelmiszeripari vállalkozásoknak éves jelentést kell tenniük az élelmiszer feleslegről, és a kormány további konzultációt kezdeményez a hulladék csökkentéséről. A cél az, hogy a felesleget újraosszák az emberek között – áll Gove stratégiai elemzésében.