Végleg eltűnhet a Traubi

a 80-as évek népszerű termékei, Traubisoda
Traubisoda
Vágólapra másolva!
Tartozása miatt felszámolás alá került a Traubisodát több mint húsz éve gyártó debreceni vállalkozás, amelynek üzemét és védjegyeit 1,1 milliárd forintért hirdették meg eladásra.
Vágólapra másolva!

Magyarországon közel fél évszázada gyártják az osztrák eredetű, szőlőízű Traubit. Elindult azonban a Traubisoda magyarországi védjegyeivel rendelkező, az üdítőitalt több mint két évtizede gyártó Ráthonyi Kft. felszámolása. A társaság debreceni telephelyét és védjegyeit (Traubi, Traubisoda, továbbá Róna üdítő és Csokonai ásványvíz) összesen nettó 1,1 milliárd forint irányáron hirdette meg eladásra a cég felszámolója - jelezte a Napi.hu.

Az italgyártó és forgalmazó Ráthonyi Kft. felszámolását idén júliusban rendelte el a Debreceni Törvényszék, miután bírósági határozatban megállapított fizetési kötelezettségét nem teljesítette, melynek egy jogvita volt az előzménye a cég és egy kivitelezője között.

Mi lesz a legendás márka sorsa? Forrás: Traubisoda

Az italgyártó kft. saját tőkéje az előző évi 1,3 milliárd forintról idén - a 2017 júliusi tevékenységet záró mérleg szerint - 468 millió forintra csökkent. A kötelezettségállománya (tartozása) 722 millió forintra rúg.

Jelenleg - a NAV adatai szerint - mindössze 7 dolgozót foglalkoztatnak, idén a felszámolást megelőzően átlagosan 27 főt, tavaly 32-t, tavalyelőtt pedig 36-ot foglalkoztattak.

A Ráthonyi Kft. termékeit belföldön értékesítette, egykor kereskedelmi partnere volt többek közt a Metro, a Spar, a CBA, a Coop, az Auchan, az Aldi, 2018-tól a Lidl és a Penny Market.

A Traubi-gyártó vagyonelemeire kizárólag egyben lehet pályázatot benyújtani december 14. és 29. között, az Elektronikus Értékesítési Rendszeren keresztül.

A Traubisoda védjegyjogai kapcsán korábban éveken át zajlott a per a Ráthonyi Kft. és a 2016-ban megszűnt Traubi Hungária Zrt. között. A Magyarországon 1971 óta gyártott Traubisodának meglehetősen kalandos márkatörténete van, a védjegyek és a gyártás is többször gazdát cserélt, és volt olyan szereplő, amelynek gyártási tevékenységét a bíróság utólag jogosulatlannak találta. A Ráthonyi Kft. 1995 óta rendelkezik a védjegy használati jogával.