Senkinek nem kell az olcsó iPhone, Kínában nem megy az Apple-nek

Apple
The Apple Store in Munich, Germany seen from outside. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az iPhone X megjelenésekor nagy felháborodást váltott ki, hogy a gyártó átlépte az 1000 dolláros határt. Ekkor az okostelefonok piacán komoly változás indult el és egyre több vállalat árazta be erre a szintre legújabb készülékét. Egy idő után felröppentek az első hírek, miszerint az Apple megbánta, hogy ennyit drágított a telefonjain és az eladásokból is az derült ki, hogy kevesebben vették meg a jubileumi kiadást.
Vágólapra másolva!

A szakértők egy része arra számított, hogy fordul a trend és a vezető gyártók csökkentik az árakat. Ez viszont nem történt meg, sőt az idei telefonok árait nézve a 2017-es csúcsmodellek még olcsónak mondhatóak. Ennek ellenére az Apple hallgatott a kritikusokra és az idén egy olcsóbb modellt is piacra dobott iPhone Xr néven, azonban a UBS elemzése arra világít rá, hogy az almás vállalat meglehetősen túlbecsülte a keresletet.

A kutatásból kiderül, hogy az Apple felhasználóknak egyáltalán nem vonzó az olcsóság, hiszen ők prémium telefont akarnak, emiatt pedig az Xr helyett a többségük inkább az iPhone régebbi kiadásait választotta. Az iPhone Xr 749 dollárba került, ez pedig lényegesen olcsóbb, mint az idei új modellek: az iPhone Xs és az Xs Max.

A telefonnak rosszabb minőségű a kamerája és kisebb felbontású a kijelzője, mint a tavaly bemutatott jubileumi iPhone X-nek.

Ennek a modellnek nem is voltak jók az eladásai, annak ellenére sem, hogy az Apple már 499 dollárért kínálja saját honlapján, ha becseréljük egyik régebbi készülékünket.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

Az Apple közben Ázsiában is akadályokba ütközött, miután egy kínai bíróság betiltotta a régebbi modellek értékesítését, mivel szerintük a kaliforniai gyártó két esetben is szabadalmi jogokat sértett. Az eljárást a Qualcomm nevű chipgyártó kezdeményezte,

és ez is része a két vállalat globális harcának, hiszen jelenleg is több helyszínen pereskednek.

Arra azonban kicsi az esély, hogy az Apple-nek valóban fel kellene függesztenie Kínában a telefonjai értékesítését. A telefongyártó be is nyújtotta a fellebbezést, az ügy pedig majd hosszú idő után vélhetően a legfelsőbb bíróságon köt ki.