Marriott-adatbotrány: a kínai hírszerzés állhat mögötte

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo a napokban megírta, óriási adatszivárgás történt a Marriott International csoporthoz tartozó egyik hotelláncnál. Mintegy 500 millió ügyfélfoglalás kapcsán kerültek illetéktelen kezekbe személyes adatok, útlevélszámok és másolatok, illetve az esetek jelentős hányadában bankkártya adatok is. A Reuters most exkluzív forrásokra hivatkozva azt írja, az eddigi feltáró munka alapján, a kínaiak állhatnak a háttérben.
Vágólapra másolva!

Az adatszivárgást vizsgáló biztonságtechnikai szakértők az értesülések szerint olyan nyomokra bukkantak, amely alapján szervezett hekketámadás érte a hotelláncot.

A támadók mögötti szálak pedig egészen a kínai hírszerzésig érhetnek.

Ezt az állítást több, magát megnevezni nem kívánó szakértő (illetve cég) is megerősítette. Álláspontjuk szerint, a feltárás során olyan informatikai eszközökre és eljárásokra bukkantak, melyek egyértelműen a kínai szálat valószínűsítik.

Egyesek ugyanakkor megjegyzik, még ha ez így is van, akkor sem jelenthető ki biztosan, hogy Peking áll a skandalum hátterében. Emlékeztetnek rá, hogy az éveken át észre nem vett biztonsági léket mások is használhatták adatok szerzésére.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

Ha azonban bebizonyosodik, hogy mégis csak Kína a főkolompos,

az tovább ronthatja Washington és Peking viszonyát, ami amúgy is fagyos a kereskedelmi háborúzás miatt.

Michael Sussmann, az USA Igazságügyi Minisztériumának korábbi, számítógépes bűnözéssel foglalkozó szakértője azt nyilatkozta, elég egyértelműnek látszik, hogy a támadás az információszerzésre irányult, nem pedig a közvetlen pénzügyi adatgyűjtésre. Ezt valószínűsíti, hogy a támadók a megszerzett kártyadatok után is nyitva hagyták a rést, és hosszú időn át, sziszifuszi munkával szedték ki azon át a tovább információkat. Ha a cselekményt a közvetlen haszonszerzés motiválta volna, akkor jóval hamarabb abbahagyják azt, és egyszerűen visszaélnek a megszerzett pénzügyi adatokkal - kommentálta a szakértő. Hozzátette:

a türelem a kémek erénye, nem pedig a bűnözőké.

Az FBI egyelőre csak azt nyilatkozta, vizsgálja a támadás körülményeit, de elutasította azt, hogy a kínai gyanú mellett foglaljon állást.

Robert Anderson ugyanakkor, aki korábban a szövetségi irodánál dolgozott operatív vezetői beosztásban, azt mondta, a Marriott-ügy kísértetiesen hasonlít a kínai kormányhoz köthető, 2014-es, hírszerzői akcióhoz.

A kínai külügyminisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni a felmerült gyanút. Geng Shuang azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy megalapozott, a törvény szigorával fognak fellépni az elkövetők ellen. Hozzátette: Peking elítél bárminemű hekker-tevékenységet.

A hotellánc szóvivője szintén nem fűzött megjegyzést a lehetséges kínai szálat firtató kérdéshez.