Tudja, miben hasonlít most egymásra Magyarország és Hawaii?

honolulu, waikiki beach
Vágólapra másolva!
Öt évtizede nem tapasztalt, történelmi mélységbe süllyedt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban – írja a Quartz. A legjobban a Hawaii-szigetek polinéz szigetcsoportjának azonos nevű tagállama áll. Ott – csakúgy, mint Magyarországon – sikerült a kérdésben a várakozásokat is felülmúló, jó mutatót elérni.
Vágólapra másolva!

A friss, októberi amerikai munkaügyi adatok szerint a munkaképes korú lakosság arányait tekintve, nagyon régen nem dolgoztak ennyien az USA-ban, mint most.

Ilyen jó adatok évtizedekkel ezelőtt voltak az amerikai foglalkoztatásban.

Például 1929-ben, a 3,2 százalékos ráta a nagy világválság hatására 15,9 százalékra kúszott fel két év leforgása alatt. 1952-ben extrém alacsonyan, 2,7 százalékon állt a mutató, ami nagyon rövid idő alatt 5 százalékra ugrott fel, amikor a Dow-index lebucskázott az 1929-es érték közelébe. Végül, az 1970-ben mért 3,5 százalék egészen 6,1 százalékáig szaladt, amikor recesszióba fordult a gazdaság.

A legmagasabb munkanélküliségi mutató jelenleg Alaszka államban van, ott 6,4 százalék. Az államok szerinti bontást az alábbi összesítés mutatja:

Az ország egészének átlaga most 3,7 százalék. Ez a mutató egyébként megegyezik Magyarország augusztus-október időszakára mért rátájával.

Ám a számszaki összehasonlításnál talán kifejezőbb, ha a magyar mutató rekordmélységét az amerikai államok közül a hasonlóan várakozásokon felül teljesítőjével vetjük össze. Ez pedig Hawaii, ahol most 2,3 százalék a ráta (április-május hónapban járt 2 százaléknál is).

Ez a mutató így is csak közel a fele az egyes közgazdászok szerint létező, úgynevezett „természetes munkanélküliségnek”, aminek mértéke 5 százalék körül mozog, és elsősorban a fluktuációra vezethető vissza. Egyes elemzések megjegyzik, hogy ha valóban „létezik” a munkaerőpiacon ez a jelenség, ennek elérése még egy esetleges válság esetén sem történne meg egyhamar Hawaiin.

Hawaii államban a legalacsonyabb most a munkanélküliségi mutató az amerikai szövetségi államok közül Forrás: Jim Harper / Wikipedia

Mik tehát a közös vonások a magyar-hawaii gazdasági teljesítményben?

Hawaii és Magyarország gazdaságszerkezete, geográfiai paraméterei és még sok egyéb tényező alapján jelentősen eltér egymástól. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy a gazdasági teljesítmény erősödése már-már olyan szintre nyomta le a munkaerő rendelkezésre állását, ami később fékezheti a mostani száguldást.

– mondja Eugene Tian, aki a honolului székhelyű, állami gazdasági, fejlesztési és turisztikai ügynökség vezető közgazdásza.

Ez természetesen önmagában nem jelez bajt Hawaii számára, noha a növekedésnek lassan gátja lehet az, hogy nem minden szakterületen áll rendelkezésre megfelelően képzett munkaerő.

Ugyanez érvényes a szintén csúcsra járatott magyar gazdaságban, ahol egyes szektorok a jelenleginél jóval több munkavállalót is felszívnának.

Ahogy az Origo megírta a friss adatok alapján, a kedvező munkanélküliségi mutatók mellett a magyar gazdaság is a csúcson van. Szédületes tempóban nő a fogyasztás, a GDP-adatokat nem az első alkalommal kell felfele korrigálni. Emellett a magyar gazdaság most jóval ellenállóbb a válságokkal szemben, mint korábban.

Csúcsra jár a magyar gazdaság is Forrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

Így, ha a növekedés mértéke esetleg némileg kisebb is lesz jövőre, az még mindig impozáns bővülést jelent – ahogy a távoli szigeteken is.

Ahogy a tekintélyes Morgan Stanley londoni elemzői hangsúlyozták, a magyar gazdaság az általuk jövőre és 2020-ra várt, mérsékeltebb növekedési lendülettel is „kényelmesen” túlteljesíti az euróövezetben e két évre valószínűsíthető növekedési ütemet.

Az Európai Unióban alig van egyébként olyan állam, amely jobb munkanélküliségi adatokat produkál, mint a magyar gazdaság.

Az Eurostat aktuális adatai szerint Magyarország Hollandiával fej fej mellett halad. Csak Németországban és Csehországban jobbak a mutatók, valamint Izlandon, amely ugyan együttműködik az európai közösséggel, de nem tagja az uniónak.